Solutia bugetara USL: Ne vom turna vecinii la Fisc

Fara Autor | 14.09.2012

Pe aceeași temă

Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat Liviu Voinea, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Modelul este cel suedez. Finantele intentioneaza sa impoziteze si piscinele.Astfel, pentru a spori gradul de colectare şi vigilenţa fiscală, Liviu Voinea va pleca în Suedia să studieze "legislaţia denunţătorului", care funcționează de o bună perioadă de timp.

"Acolo oamenii primesc prin poștă scrisori în care sunt informați că au de plătit un impozit X, dar li se tramite și dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa".

Casele moştenite, care în prezent nu sunt impozitate, ar putea fi tratate ca o a doua locuinţă şi incluse în taxarea pentru proprietăţile multiple, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea. E drept, după o perioadă de graţie.

"Înţeleg că dacă ai moştenit-o nu e un act de voinţă, nu înseamnă că ai avut banii să o cumperi, dar îţi dau un timp, 6 luni - 1 an, în care trebuie să faci o alegere. Dacă o păstrezi trebuie să plăteşti impozit ca pentru a doua casă, dacă nu să o vinzi", a declarat Voinea. În prezent, pentru a doua casă se plăteşte un impozit cu 65% mai mare decât pentru cea de domiciliu.

Finanţele sunt decise să elimine cât mai multe dintre excepţiile la impozitele pe proprietate, pe venit şi pe profit. Acestui heirup fiscal nu îi vor scăpa nici piscinele: "Ca un exemplu de scutiri, noi impozităm casa, impozităm terenul, dar nu impozităm piscina. După părerea mea, ar trebui, şi se va introduce, un impozit pe piscină", a promis Voinea.

Colac peste pupăză, românii din Italia au primit notificări de la Fiscul din "Cizmă" pentru a plăti o diferenţă aferentă imobilelor pe care le deţin în România. Acestea sunt considerate drept "imobile deţinute în străinătate".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22