Sondaj: 7 din 10 români se tem mai mult de spitalizare decât de infectarea cu SARS-CoV-2

Laurentiu Gheorghe | 10.12.2020

Unu din doi români spune că pandemia i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață iar 70% consideră că sezonul de gripă e mult mai riscant, arată studiul realizat de Coaliția România Sănătoasă

Pe aceeași temă

Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) și consecințele COVID-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.

Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.

„Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament. Dincolo de Covid-19, studiul realizat de noi arată că trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene", explică Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății. Când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie", a declarat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Există și motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.

Studiul Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29.11.2020- 07.12.2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Coaliția România Sănătoasă s-a născut din dorința de a oferi informație ușor de înțeles, plăcută vizual și validată științific despre subiecte ce țin de sănătatea tuturor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22