Sondaj: 80% din personalul medical declară că nu au materiale individuale de protecție în spitale

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2020

Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților, susține federația „Solidaritatea Sanitară”.

Pe aceeași temă

Rezultatele cercetării privind percepția salariaților din sistemul de sănătate privind asigurarea materialelor individuale de protecție, realizată de Federația sindicală „Solidaritatea Sanitară” în spitale, arată că „sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție”.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat primele date rezultate din cercetarea pe tema percepției salariaților din sănătate privind percepția salariaților din sistemul de sănătate privind asigurarea materialelor individuale de protecție.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14-17 martie.

Principalele concluzii: 78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% – pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.

Echipamentul de protecție Procentul salariaților care afirmă că l-au primit

 • Mănuși de unică utilizare - 70,92%

 • Mască chirurgicală - 69,36%

 • Halat impermeabil de unică folosință - 19,08%

 • Niciunul - 15,82%

 • Mănuși menajere - 11,63%

 • Ochelari de protecție - 10,00%

 • Mască N95 sau FFP2 standard, sau echivalent - 8,23%

 • Halat de unică folosință cu mânecă lungă + șort impermeabil de unică folosință - 7,73%

 • Ghete /papuci de spital închiși în față - 7,02%

 • Mască FFP3 - 4,33%

 • Ecran de protecție facială - 4,26%

- 63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.

- 65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).

- 51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu se poate indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.

42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.

 • Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.

 • Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.

 • Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.

 • Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.

 • 68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.

 • 38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.

 • Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumului de pacienți ce ar putea fi internați.

 • Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.

 • Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19

 • 6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.

 • 32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.

Precizări metodologice privind cercetarea sociologică

Cercetarea a fost desfășurată în Cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, având la bază un chestionar de opinie adaptat consultării publice, aplicat în perioada 14-17.03.2020.

Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariați din sănătate, indiferent de forma de proprietate a unității în care-și desfășoară activitatea, invitația de completare fiind transmisă:

a) către 45.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile țării, țintiți prin intermediul adreselor de e-mail (din baza de date a CCDSS). Această variantă de diseminare a chestionarelor apelează la persoane despre care știm cu certitudine că au calitatea de angajați ai sectorului sanitar. Aceste persoane au primit chestionarul pe e-mail împreună cu un cod unic de completare, având posibilitatea de a completa un singur chestionar.

b) Către toți salariații din Sănătate care utilizează rețeaua de socializare Facebook, prin aplicațiile specifice dezvoltate în cadrul acesteia.

Precizăm că prima variantă (a) de distribuire este cea standard, ea oferind marea majoritatea a răspunsurilor. Varianta b) are predominant rolul de control, permițând totodată completarea limitelor variantei a).

Au răspuns la invitația de a completa chestionarul 3690 de salariați, 1404 dintre ei furnizând răspunsuri complete. Chestionarele cu răspunsuri incomplete au fost eliminate din prelucrarea finală, fiind reținute pentru prelucrare un număr de 1404 chestionare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22