Sondaj Avangarde: 30% dintre români s-ar vaccina anti-Covid iar 25% se declară împotriva vaccinării

Laurentiu Gheorghe | 19.11.2020

La sondajul realizat de Avangarde în perioada 15-17 noiembrie, 30% dintre cei chestionați au declarat că s-ar vaccina împotriva Covid-19, 25% sunt împotrivă iar 36% ar aștepta să vadă efectele vaccinului.

Pe aceeași temă

La întrebarea din sondajul Avangarde dacă s-ar vaccina impotriva Covid-19 dacă ar exista un vaccin disponibil pe piață, 30% dintre respondenți au ales răspunsul „cu siguranță da”, 36% au considerat că da, „dar după o perioadă în care vor vedea că oamenii care s-au vaccinat nu au pățit nimic” iar 25% dintre cei chestionați spun că nu se vor vaccina.

Dintre cei care susțin că nu se vor vaccina, 24% spun că nu cred în general în vaccinare și 72% susțin că nu cred în eficiența acestui vaccin.

Potrivit sondajului Avangarde, dintre cei care spun că nu se vor vaccina, 36% au studii sub liceu, 40% au liceul și 24% peste liceu.

Referitor la percepția privind evoluția epidemiei de Covid-19, 60% dintre cei chestionați cred că vom avea un lockdown la nivel național după alegerile din 6 decembrie, doar 13% cred că vom scăpa de izolare iar 27% spun că nu știu sau nu răspund.

Referitor la instituirea unui carantine asemănătoare cu cea din aprilie, 34% s-au declarat de acord cu o asemenea măsură, în timp ce 12% nu știu sau n-au răspuns.

La întrebarea dacă numărul de infectări prezentat zilnic este cel real sau cifrele sunt schimbate în funcție de interesele de moment ale autorităților, 31% cred că cifrele sunt reale iar 49% cred că sunt schimbate în fucnție de interese.

Potrivit sondajului Avangarde, 67% dintre cei chestionați cred că decizia carantinării unei localități ar trebui luată de autoritățile locale (Primărie, Consiliu Județean) și și doar 23% cred că de către guvern.

La întrebarea ”analizând tot ce s-a întamplat la nivel mondial anul acesta, dumneavoastră personal de ce sunteți mai îngrijorat – de posibilitatea de infectare cu virusul COVID 19 sau de posibilitatea pierderii locului de muncă din cauza unei eventuale crize economice?”, 65% declară ce se tem mai mult de infectarea cu COVID și 30% de posibilitatea pierderii locului de muncă.

În plus, cei mai mulţi părinţi şi-ar dori întoarcerea copiilor la şcoală, conform unui studiu Avangarde realizat zilele trecute, la care au răspuns 815 persoane adulte din ţară. 51% dintre respondenţi consideră că elevii ar trebui să se întoarcă la clase. 35% vor să continue cursurile online, în timp ce alţi 14% nu au oferit vreun răspuns. Mai mult, 56% dintre cei care au răspuns cred că sistemul de educaţie online nu este eficient şi doar 29% au încredere în acest sistem la distanţă.

Sondajul Avangarde, a fost realizat în perioada 15-17 noiembrie pe un eșantion de 815 persoane prin metoda CATI (telefonic), cu o marjă de eroare de 3,3%, pentru un nivel de încredere de 95%.

Avangarde este un institut de sondare a opiniei publice condus de sociologul Marius Pieleanu.

Un alt sondaj recent indica un procent mult mai mare al celor care declară că nu se vor vaccina, de peste 38%. Acest sondaj a fost efectuat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosită a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22