Sondaj: Care țări membre NATO ar fi dispuse să apere România în cazul unui atac din partea Rusiei

Laurentiu Gheorghe | 05.12.2019

În cazul în care România ar fi atacată de Rusia cei mai mulţi dintre germani şi francezi nu ar fi de acord ca ţările lor să intre într-un război pentru apărarea României.

Pe aceeași temă

Concret, 39 la sută dintre germani au dat acest răspuns, 30 la sută au spus că nu sunt decişi, în timp ce aproape 32 la sută au replicat că şi-ar băga pielea în saramură pentru noi. Pentru acest studiu au fost chestionaţi 2034 de cetăţeni germani, arată un studiu internaţional realizat de institutul britanic de cercetare de piaţă şi analiză YouGov. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de francezi numai că procentele diferă un pic. Mai exact, 33 la sută din francezi spun că nu ar intra în luptă pentru noi, iar 35 la sută sunt indecişi. Doar 32 la sută din ei ar începe un război cu cel care ne-ar ataca. La partea franceză a studiului au participat aproape 1.000 de cetăţeni adulţi În schimb, atât britanicii cât şi americanii consideră că statele lor ar trebui să intre în război în cazul unei agresiuni împotriva României, scrie Adevărul.

Concret, 40 la sută dintre britanici ar intra în război pentru noi, în timp ce numai 24 la sută nu ar face-o, iar 37 sunt indecişi. La acest segment britanic al studiului au participat 1.697 de cetăţeni ai Albionului. Apoi, 40 la sută din americani spun ar intra în război pentru noi, iar 42 la sută din ei au declarat că se mai gândesc. În fine, numai 18 la sută din yankei s-au declarat împotriva unui război declanşat pentru apărarea României. Conform studiului YouGov şi alte ţări aliate şi-ar băga pielea în saramură pentru noi. Astfel, din peste 1.000 de danezi, 40 la sută de acord să intervină în favoarea noastră, în timp ce 21 sunt împotrivă, iar 35 la sută se mai gândesc.

Se menţine încrederea în alianţă Studiul YouGov mai are o serie de concluzii interesante mai ales în contextul încordatului summit NATO de la Londra care are loc în prezent, la 70 de ani de la naşterea celei mai puternice alianţe militare din istoria omenirii. Astfel, în general, europenii sunt susţinători ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şi asta chiar dacă procentele de încredere au scăzut faţă de sondajele precedente. Concret, 59 la sută dintre britanici, 54 la sută dintre germani, 70 la sută dintre danezi şi 66 la sută dintre norvegieni au încredere în NATO. Conform studiului, între europeni, francezii fac notă discordantă după ce s-a constatat că numai 39 la sută mai sprijină alianţa.

Referitor la cei care sunt gata să sară în ajutorul României, Costin Georgescu, fost director SRI, susţine că aceştia au mai multe motive. „Nordicii fac parte din grupul ţărilor mici. De-a lungul timpului au avut nevoie de ajutor, l-au primit şi ştiu să aprecieze un astfel de comporament. Drept urmare ştiu că trebuie să şi ajute atunci când un aliat are nevoie. În cazul britanicilor aceştia au avut tot timpul, de-a lungul istoriei, un comportament corect faţă de noi. Marea Britanie arată că este o mare putere care dă dovadă de generozitate. Cât despre Statele Unite atitudinea lor este o urmare a faptului că am obţinut statutul de partener strategic. Atât timp cât alocăm conform solicitărilor 2 la sută din PIB pentru Apărare şi, mai mult, ne facem cum trebuie treaba prin Afganistan, unde suntem a patra ţară contributoare cu militari, dar şi în alte teatre de operaţii unde alianţa o cere, americanii vor fi alături de noi fără niciun dubiu”, a conchis Costin Georgescu. Articolul 5 din Tratatul NATO prevede că „părţile (ţările membre ale Alianţei-n.red.) convin ca la un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”. Drept urmare, ţările membre NATO au obligaţia de a lua orice măsuri, „inclusiv folosirea forţei militare”, împotriva entitaţii care a atacat una sau mai multe ţări membre ale Alianţei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22