Sondaj Covid-19: Jumătate dintre români cred că statul, împreună cu media, au ascuns informații

Laurentiu Gheorghe | 18.05.2020

Teoriile conspirației au prins bine la români, conform unui studiu realizat de IRES. Jumătate cred că SARS-CoV-2 este mai puțin periculos decât se spune și doar o treime mai au încrede în stat.

Pe aceeași temă

Despre coronavirus, aproape jumatate dintre romani cred ca este mai putin periculos decat se crede (49%), in timp ce 1 din 5 romani apreciaza ca este chiar mai periculos (20%).

Totodata, in ceea ce priveste gravitatea pandemiei, opinia romanilor este impartita: jumatate cred ca autoritatile au exagerat si o alta jumatate crede contrariul, conform IRES.

50% dintre romani cred ca statul a ascuns informatii importante in aceasta criza: "Barbatii si votantii Aliantei USR-PLUS sunt respondentii care cred in proportii mai crescute ca statul le-a ascuns informatii, iar tinerii intre 18 si 35 de ani, cei care locuiesc in Moldova si votantii PSD sunt cei care cred mai mult decat altii in existenta unei intelegeri intre stat si presa".

Sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluate și Strategie (IRES), în 13-14 mai, privind percepțiile, atitudinilor și comportamentului românilor în perioada crizei provocate de coronavirus arată că patru din 10 respondenți spun că sunt de acord cu vaccinarea anti-Covid-19, dar 62% dintre cei chestionati declară că și-au pierdut increderea in stat.

Referitor la ce le-a lipsit cel ai mult în perioada stării de urgență, cei mai mulți (49%) au spus că apropierea de cei dragi, un sfert drepturile și libertățile. Pentru 13% dintre participantii la studiu cea mai mare lipsă a fost calatoriile si vacantele, iar 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.

De asemenea, in perioada starii de urgenta, romanii au navigat mai mult pe Internet decat inainte si s-au uitat mai mult la televizor si la filme. O treime dintre respondenti a gatit mai multe decat inainte, o cincime a mancat mai mult, iar aproape un sfert declara ca au facut exercitii fizice mai mult decat de obicei.

"Doar 1 din 10 romani declara ca a fumat, iar 3% ca au consumat bauturi alcoolice mai mult decat inainte", potrivit sursei citate.

Principala lectie invatata in acecasta criza este importanta igienei, aproape 1 din 5 romani alegand acest raspuns.

10% dintre participanti au declarat ca au constientizat importanta celor dragi, 9% au vorbit despre importanta sanatatii, iar 7% despre importanta respectarii indicatiilor autoritatilor si

Intrebati cine a decis cum va actiona Romania in pandemie, politicienii sau specialistii, multi romani au raspuns "politicienii".

"In timp ce 55% dintre romani cred ca Romania are specialisti pe care sa se bazeze in vremuri de criza, 56% dintre participantii la studiu sunt de parere ca politicienii au fost cei care au decis in perioada starii de urgenta.

Persoanele peste 51 de ani, cei cu un nivel ridicat de educatie, dar si votantii PSD, PNL si cei ai Aliantei USR-PLUS cred, in proportii mai crescute decat alte categorii, in existenta specialistilor.

Persoanele intre 18 si 50 de ani si votantii PSD sunt cei care cred mai mult decat altii ca, in perioada starii de urgenta, in tara noastra au decis politicienii", arata sursa citata.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, respondentii care locuiesc in mediul rural, cei din Transilvania si Banat si votantii PNL si PSD sunt cei care cred in corectitudinea informarii mass-media, cei mai neincrezatori fiind persoanele intre 36 si 50 de ani".

50% dintre romani cred ca statul a ascuns informatii importante in aceasta criza: "Barbatii si votantii Aliantei USR-PLUS sunt respondentii care cred in proportii mai crescute ca statul le-a ascuns informatii, iar tinerii intre 18 si 35 de ani, cei care locuiesc in Moldova si votantii PSD sunt cei care cred mai mult decat altii in existenta unei intelegeri intre stat si presa".

Dupa aceasta criza, principala grija a romanilor va fi un viitor sigur:

Intrebati daca ar fi dispusi sa se testeze pentru COVID-19, pentru obtinerea unui pasaport de sanatate, peste 60% dintre respondenti s-au aratat dispusi sa faca acest lucru.

In schimb, cand au fost intrebati de vaccin, 33% dintre romani au spus ca nu s-ar vaccina sub nicio forma, in timp ce 44% au spus ca s-ar vaccina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22