Sondaj IRES - România în pandemie: Raed Arafat, personalitatea considerată cea mai de încredere

Laurentiu Gheorghe | 11.04.2020

​Raed Arataf este personalitatea publică în care au încredere peste trei sferturi dintre români (78%), cota președintelui Klaus Iohannis fiind la jumătate (39%), potrivit unui sondaj IRES.

Pe aceeași temă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încredere a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în premierul Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere aproape un sfert dintre participanții la studiu (24%, respectiv 26%). Sondajul IRES a fost realizat în perioada 7 – 8 aprilie.

  • În Raed Arafat au încredere ridicată votanții PNL, PSD și cei ai altor partide fiind creditat cu încredere mai scăzută din partea votanilor Alianței USR+PLUS sau din partea indecișilor sau a celor care nu răspund sau care nu votează la alegerile parlamentare.

  • Respondenții care declară că votează la alegerile parlamentare cu PNL sunt cei care au încredere ridicată în președintele Klaus Iohannis.

  • Armata se află pe primul loc în instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă și foarte multă încredere în această instituție. Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredre în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

  • În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu. Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu.

  • În Guvern au multă și foarte multă încredere doar puțin peste un sfert dintre participanții la studiu (26%), în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerilor Interne încrederea depășește 50%, 57%, prespectiv 58%.

  • Aproape 6 din 10 români cred că Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19, iar 1 din 2 români este de acord cu opinia conform căreia Executivul a reacționat rapid.

  • 57% dintre cei intervievați nu cred că Guvernul a pus la dispoziția insitituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

  • 6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice și doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

CONSULTĂ AICI SONDAJUL IRES INTEGRAL

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 7-8 aprilie, telefonic, pe un eșantion de 1.055 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22