Sondaj: Peste jumătate dintre români vor amânarea alegerilor locale până după pandemie

Laurentiu Gheorghe | 16.07.2020

Conform sondajului realizat de IRES, prezența la vot a românilor va fi redusă în condițiile pandemiei de Covid-19, iar trei sferturi vor ca votul să se desfășoare în mai multe zile.

Pe aceeași temă

Cu doar câteva luni înainte de alegeri pentru 72% dintre români este mai importantă siguranța sănătății cetățenilor decât democrația.

Amenințarea Covid-19 poate să conducă la o participare scăzută la vot, iar în lipsa măsurilor care să transmită o stare de siguranță preconizăm o prezență la vot în jur de 30%.

Concluziile studiului realizat de IRES împreună cu Asociația Centrul pentru Inovare Publică și Fundația Viață și Lumină:

  • 65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile

  • 66% dintre respondenți susțin eliminarea cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați

  • 69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari

  • 76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea. Mai mult de jumătate (63%) dintre simpatizanții tuturor partidelor își doresc ca votarea să aibă loc pe durata mai multor zile. Simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDRM și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației.

  • 50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență

  • Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat.

  • 17% dintre români nu au acces la internet. Mutarea campaniei în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate.

Românii, în proporție semnificativă (69%), sunt de acord ca să fie programați pe intervale orare, aproape de jumătate dintre simpatizanții partidelor fiind de acord cu această soluție pentru securizarea procesului de vot în pandemie.

82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă această preferință.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.583 de respondenți, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,5%, în perioada 24 – 29 iunie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Aici poate fi citit întreg studiul IRES

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22