Şora, despre "cotofene jurnaliste" vs neurochirurgul cu mintea-brici, Leon Danaila

Dora Vulcan | 25.10.2016

Filosoful Mihail Sora si-a exprimat increderea totala in neurochirurgul Leon Danaila, de 83 de ani si care inca opereaza pe creier, in defavoarea "maimuticilor" sceptice care se indoiesc de validitatea neurochirurgului, anuntat de PNL deschizator de lista la Senat, la Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Profesorul Leon Dănăilă are 83 de ani și este cap de listă la PNL, pentru Senat", spune Mihail Sora pe pagina sa de Facebook.  "Iar fețe palide, coțofene jurnaliste au decis că e prea vechi, vechiuț, învechit, stătut și înăcrit pentru o asemenea funcție.

Lasă că Profesorul are mintea-brici, că – până mai ieri – era el însuși cu briciul în mână, operând pe creier atâția oameni (nu chiar pe toți, din păcate: ar fi avut nevoie de o intervenție și coțofenele noastre)!

Dar să presupui, din capul locului, că un om ajuns la vârsta cutare nu mai poate urmări o dezbatere, nu mai are neuroni pentru o discuție, pentru analiza unui text de lege sau orice altceva care ține de însăși extensia profesiei lui – aceea de a Î N Ț E L E GE (intelligere) ce se întâmplă cu el și cu semenii din jur, în ipostaze infinit mai simple decât profesia propriu-zisă, – ei bine, presupunerea aceasta este o neghiobie în toată regula. Pentru că ea activează tocmai anomaliile lumii în care trăim – de la „generaționismul“ de sorginte totalitară, la duhorile mediatice care iau suspiciunea și infatuarea drept m o d i v i v e n d i.

Nu știu cum se va descurca Leon Dănăilă dacă va fi ales în Senatul României (după cum nu știu ce se va întâmpla cu vreun alt candidat, în afara celor care și-au dat deja arama pe față, în legislaturile precedente). Ceea ce pot spune, însă, este că am mai multă încredere în discernământul unui om ca Leon Dănăilă decât în agilitățile de maimuțici ale parlamentarilor actuali. Față de ei, Profesorul Dănăilă pornește la drum cu un handicap: e prea civilizat ca să se zbenguie din creangă în creangă, dintr-un partid într-altul, să tragă cu urechea pe la uși ori să învețe, prin gaura cheii, tehnicile și urzelile rinoceritei, dansând cu veselie din corn.

„Discernământ“, da? Acesta este cuvântul-cheie. Nu numărul 83.

PS: Opțiunea pentru PNL a Profesorului Dănăilă este o discuție separată; nu constituie subiectul rândurilor mele. "

 

 

***

 

Profesorul universitar Leon Dănăilă, medic primar neurochirurgie, va deschide lista de candidați a PNL București pentru Senat la parlamentarele din luna decembrie a acestui an. 

 

Pe aceeași listă apare și analistul economic Florin Cîțu, în timp ce Adriana Săftoiu este primul candidat pentru Camera Deputaților, secondată de ex-ministrul Eugen Nicolăescu. 

 

Pe locul doi pentru Senat, PNL București îl propune pe analistul economic Florin Cîțu, informează Digi 24.

 

Spre deosebire de lista de candidați pentru Senat, cea pentru Camera Deputaților are pe primele poziții doar oameni politici, începând cu prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, și continuând cu fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu.

 

Pe locuri eligibile mai sunt plasați deputatul Ovidiu Raețchi, fosta șefă a Autorității pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice Cristina Trăilă și deputatul Florin Alexe. Pe lista de candidați apare și fostul ministru (al Mediului, apoi al Muncii) Sulfina Barbu, dar pe un loc semi-eligibil.

 

 

 

Cine este Leon Dănăilă. 55 de ani de profesie neintrerupta. Nu e pensionat la 83 de ani, inca opereaza pe creier. A studiat la New York neurochirurgia pe creier. E considerat un spirit novator al domeniului neurochirurgiei mondiale. Deţine 18 brevete de invenţie şi 10 de inovaţie

 

Leon Dănăilă s-a născut la 1 Iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani, unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958. După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent. Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București. (sursa)

 

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

 

Academii și Societăți Științifice Internaționale (sursa):

 • membru titular al Academiei Române din 20 decembrie 2004 și membru corespondent al acesteia din 24 octombrie 1997;
 • membru titular al Academiei de Științe Medicale (1993);
 • membru al Academiei Oamenilor de Știință (2004),
 • membru al New York Academy of Sciences (1995),
 • London Diplomatic Academy (2000),
 • L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts (2009) și
 • World Academy of Letters (2008).

 

 

De asemenea, este membru al următoarelor societăți științifice internaționale (sursa):

 

 • L’Union Medical Balkanique (1986),
 • European Association of Neurosurgical Sciences (1987),
 • International Society of Psychoneuroendocrinology (1991),
 • International Psychogeriatric Association (1991),
 • Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique (1991),
 • Biomedical Optics Society (1992),
 • International Society for Optical Engineering (SPIE) (1992),
 • Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994),
 • World Federation of Neurosurgical Societies (1992),
 • Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996),
 • American Heart Association (1999);
 • European Association of Medical Laser (1998);
 • International Stroke Society (Japan) (1999),
 • American Association for the Advancement of Science (2003),
 • European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003),
 • Congress of Neurological Surgeons (2004),
 • Membru de onoare activ al Asociației Naționale Împotriva Corupției, Abuzurilor și Drepturile Omului (2006),
 • membru al International Neuropsychologicaly Society (2008),
 • membru al American Chemical Society” (2008),
 • membru al „American Association For the Advancement of Science” (AAAS) (2014).

 

Face parte din comitetul director al următoarelor reviste de specialitate: Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery, Romanian Neurosurgery, Romanian Journal of Neurology and Psychiatry, National Medical Review and “Proceedings of the Romanian Academy”, “Chirugia” și “Medicina Moderna”. Este editor șef al revistei “Romanian Journal of Neurosurgery” și Președinte de onoare al revistei “Medicina Modernă”.

 

 

Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator.

 

Este autor a 54 cărți și atlase de specialitate.  

 

Din totalul celor 54 de cărți publicate este autor unic a 7 cărți, prim autor la 28 cărți, autor împreună cu alții, fără a fi primul, la 19 cărți și colaborator la 3 cărți. Din cele 54 de cărți și atlase publicate, 24 au fost redactate în limba engleză. A publicat și comunicat 403 lucrări științifice, după cum urmează: 140 publicate în străinătate și în reviste românești cu circulație internațională (în limba engleză); 63 publicate în limba română în diverse reviste medicale românești; 71 comunicate la diferite congrese internaționale și 129 comunicate la simpozioane și congrese din țară. Lucrările sale sunt citate de profesori și cercetători cu renume din întreaga lume.

 

A participat la peste 200 de manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane).

 

În cei 55 de ani de profesiune neurochirurgicală neîntreruptă (1961-2016), a efectuat peste 40200 de operații, activitate care continuă și în prezent deoarece nu este încă pensionat

 

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).

 

În aceste stagii de specializare din Europa și SUA precum și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități neurochirurgicale din lume.

 

 

Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984).

 

Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul.

 

Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume (sursa)

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22