Sorin Cîmpeanu: Sper ca în niciun județ să nu se mai întrerupă cursurile din cauza Covid-19

L. G. | 02.02.2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școlile trebuie să rămână deschise cât mai mult, deoarece „copiii au plătit mult prea mult din cauza suspendării activității școlilor”.

Pe aceeași temă

„Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul, dând exemplul Franţei, care nu a închis şcolile nici la 400.000 de cazuri, pe zi.

 

Ministrul a fost întrebat, în contextul ratei mari de infectare la nivel naţional, dacă este posibilă o modificare a ordinului comun prin care se stabilesc regulile de intrare în online a şcolilor. Sorin Cîmpeanu a afirmat că ordinul comun cu ministerul Sănătăţii se referă la numărul de paturi din spitale şi nu la rata de infectare.

 

„Ieri, am modificat acest ordin de ministru, pentru a aduce perioada de carantină în linie cu reglementările generale” a spus Cîmpeanu, arătând că Hotărârea CNSU a generat modificarea perioadei de carantină la 5 zile.

 

Întrebat ce mesaj are pentru părinţii ai căror copii s-au infectat la şcoală, iar şcolile au rămas încă deschise, ministrul a dat exemplu Franţei, care şi la 350.000 sau 400.000 de infectări, zilnic, ţine toate şcolile deschise şi nu suspendă activitatea nici atunci când se înregistrează şapte, opt sau nouă cazuri într-o clasă.

 

„Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, ceilalţi merg la şcoală. Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul.

 

Despre judeţele unde se va decide suspendarea activităţii în toate şcolile, ministrul a spus: ”Ziua de joi este ziua de referinţă, din perspectiva numărului de paturi ocupate, din paturile destinate pacienţilor COVID. Această situaţie este prezentată de Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămână viitoare. Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă un judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge la 70%, nu la 75%. Aşteptăm ziua de mâine să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a spus ministrul Educaţiei.

 

Sorin Cîmpeanu a mai spus că el, ca ministru, speră să nu fie niciun judeţ în această situaţie iar şcoala să poată continua.

 

Despre numărul de elevi şi profesori infectaţi, ministrul a arătat că, potrivit ultimelor raportări, erau 27.000 de elevi infectaţi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. În procente, sub 1% din perspectiva copiilor şi un procent de aproape 3% în cazul personalului din învăţământ. Despre numărul mare de cazuri de COVID din şcoli, ministrul a arătat că sunt sisteme de învăţământ, în alte ţări, în care nu se trece în online nici după ce sunt şapte, opt sau zece elevi infectaţi într-o clasă. ”În România, pe baza unor considerente epidemiologice, ce ţin de rata de vaccinare, de respectare a regulilor şi mai mulţi factori, s-a decis că este totuşi necesar, mai ales că definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri”, a mai explicat Cîmpeanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22