Sorin Grindeanu este audiat ca martor în dosarul în care doi directori de la CFR sunt acuzați de DNA

L. G. | 17.01.2023

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este audiat la DNA, în calitate de martor în dosarul în care doi directori de la CFR SA sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu

Pe aceeași temă

Directorul general interimar al CFR SA Ion Alexandru Simu și directorul general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa, au fost pus sub acuzare de DNA pentru corupție.

Ancheta vizează numiri ilegale în funcții de conducere în compania de stat. Ancheta este coordonată de procurorii DNA Timişoara. Ei au început urmărirea penală față de directorul general interimar al CFR,  Simu-Alexandru Ion, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Este urmărit penal şi directorul general adjunct tehnic al companiei, Ceşa Petru, acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi uzurparea funcţiei.

Procurorii au indicii că în aprilie 2022, Ceşa Petru, instigat de Simu-Alexandru Ion, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, Ceşa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CFR SA.

O angajată cercetată disciplinar pentru că era bănuită că ar fi remis presei informații a fost demisă, pe motiv că „nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia”.

Reacția Ministerului Transporturilor

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a transmis luni Ministerul Transporturilor.

Ion Alexandru Simu este director al CFR SA din decembrie 2021, venind din funcția de consilier la Sucursala Regională CF Timișoara. Între 2014 și 2020 a fost director al Sucursalei Regionale CF Timișoara.

Despre Simu, presa a scris că a reușit să ocupe succesiv trei funcții în patru zile la CFR SA, iar despre Petru Ceșa s-a scris în contextul prieteniei sale cu Ion Alexandru Simu și presuspuse ilegalități la Regionala Cluj.

În vara anului 2018, Ion Simu-Alexandru a decis suplimentarea garniturilor spre București, pentru a aduce participanți la mitingul organizat de PSD, scria Pressone.

Ion Alexandru Simu ar fi fost numit la conducerea CFR SA după ce la negocierile din interiorul actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR funcția de director al CFR SA la nivel central a revenit social-democraților, scria clubferoviar.ro, notând că Simu provine din același județ, Timiș, ca actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22