Sorin Ioniță despre discursul lui Rareș Bogdan: Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial

L. G. | 06.10.2022

Analistul politic Sorin Ioniță a comentat joi, 6 octombrie, discursul pe care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan l-a susținut în Parlamentul European cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

Pe aceeași temă

Analistul precizează că discursul europarlamentarului PNL „ne face de râs pe toți” și că face apel la clișee istorice vechi.

„Melanjul de kitsch istoric și revanșism provincial pe care l-a vărsat Rareș Bogdan în Parlamentul European ne face de râs pe toți: am văzut mare consens național că le-a zis-o, domnule, iată niște adevăruri care trebuiau spuse... Memorabil clișeul romantic-ceaușist cu valahii care au apărat Europa de nu-ș ce sultan (fake news), ca și manipularea lansată de Johannis în SUA că „pe la noi trec xx% din cerealele Ucrainei etc”, notează Sorin Ioniță.

Mai departe, acesta deconstruiește retorica lui Rareș Bogdan, susținând că orice transfer de cereale care trece prin țara noastră este în primul rând un business și că discursul europarlamentarului activează electoratul AUR.

„Păi și dacă trec, ce? Nu plătesc taxe de drum, de operare portuară, nu-i un business? Nu ne văitam noi că ne ocolesc marile coridoare de transport, că vrem mai mult trafic către Constanța, că ne fură bulgarii și sârbii caimacul? În toată istoria omenirii n-a căutat toată lumea să fie pe căi de comunicație, că acolo era prosperitatea? Acuma brusc toate astea au devenit o povară? Adică Ungaria face filantropie că „ne lasă să trecem" spre vest, trebuie să le trimitem mulțumiri că permit xx% din fluxurile românești, ăsta e spiritul în Europa, după Joha&Rareș? Jenant, discurs pentru electoratul AUR”, conchide analistul.

În urmă cu o zi, Rareș Bogdan a afirmat la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european, întrebând retoric ce trebuie să mai facă România pentru a fi tratată de la egal la egal şi respectată de toţi membrii UE.

„De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări. Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect.

Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a afirmat europarlamentarul iberal.

El a precizat că nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest. „Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici”, a cerut el. Rareş Bogdan a mai afirmat că „blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22