Sorin Oprescu, primarul suspendat al Bucurestiului, plasat in arest la domiciliu

Paul Cristescu | 29.10.2015

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi plasat in arest la domiciliu in dosarul care este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita, a decis joi Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

 

DNA extinde acuzatiile fata de Sorin Oprescu

 

DNA a anuntat recent ca a extins acuzatiile fata de Sorin Oprescu pentru spalare de bani, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat.

 

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus sechestru pe “5/6 dintr-un imobil situat în București, sectorul 1, cu o suprafață utilă totală de 244,19 mp (inclusiv, logie, terasă, loc de parcare la demisol și boxa) și cota parte indiviză ce reprezintă 101,64 mp teren, ambele bunuri aflate în proprietatea lui OPRESCU SORIN MIRCEA, până la concurența valorii de 1.264.531,8 lei.

 

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a unui imobil aparținând partenerei de viață a lui OPRESCU SORIN MIRCEA, situat în București, sectorul 1, până la concurența valorii de 2.411.019,01 lei.

 

La dispunerea acestei măsuri s-au avut în vedere prevederile referitoare la confiscarea extinsă”, transmite DNA intr-un comunicat.

 

CITITI SI: Sorin Oprescu se intoarce in arest. Medicii considera ca primarul suspendat al Capitalei poate suporta detentia

 

Context

 

Arestat preventiv in 6 septembrie pentru luare de mita, Sorin Oprescu a ramas o perioada in arest preventiv, dupa ce diferite instante au respins cererile pentru masuri mai usoare.

 

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

 

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar", preciza DNA.

 

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.

 

Sorin Oprescu a fost suspendat, in 15 septembrie, din functia de Primar General al Bucurestiului. Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a emis un ordin in acest sens, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a mentinut arestul preventiv in acest caz.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22