Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca şi ceilalţi 8 inculpaţi au fost eliberaţi!

Fara Autor | 14.11.2011

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi ceilalţi opt inculpaţi, au fost eliberaţi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a admis contestaţia acuzaţilor faţă de măsura arestării lor preventive, astfel că cei zece inculpaţi vor fi eliberaţi în cursul serii de luni. Decizia Tribunalului este definitivă.

Pe aceeași temă

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi ceilalţi opt inculpaţi, au fost eliberaţi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a admis contestaţia acuzaţilor faţă de măsura arestării lor preventive, astfel că cei zece inculpaţi vor fi eliberaţi în cursul serii de luni. Decizia Curtii de Apel este definitivă.

 
Completul de judecată format din judecătorii Veronica Găină, Daniela Panioglu - candidate pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - şi Vasile Băjan, de la Curtea de Apel Bucureşti, au decis luni înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul celor zece cu cea de a nu părăsi ţara pe perioada cercetărilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului instanţei supreme, informează Mediafax.
 
Vintu: Iau justitia in propriile miini
 
In pledoaria in fata instantei, Sorin Ovidiu Vintu a sustinut ca nu el a falimentat PetromService, ci salariatii, si ca daca nu va fi eliberat "va lua justitia in miinile lui".
 
“Eu sunt motivul acestei adunari. Nu am avut o foaie de hartie ca sa imi notez ceva cursiv asa ca am sa spun pe sarite. Primul punct: PSV a fost falimentata de salariati. Salariatii au speculat o scapare din contractul de munca si ajutati de niste avocati inteligenti au deschis aceste actiuni in instanta care au dus la falimentarea companiei.

Pentru a se putea apara, Petromservice a cautat calea legala, dar a fost prea tarziu, pentru ca drepturile salariale acordate erau mai mari decat capitalul societatii. Nu Luca, Vintu sau cei din boxa au falimentat PSV, ci salariatii. Toate afirmatiile procurorilor sunt false. Liviu Luca nu detine Elba Holding.

Daca sustinerile Parchetului ar fi adevarate, directorul OMV austriac ar trebui sa fie arestat, deoarece a cumparat actiuni de la companie la alt pret decat cel al bursei.

 Aceasta este regula. Pretul actiunilor difera daca se cumpara in numar mic de la bursa sau daca se achizitioneaza procente mari prin alte metode. Nu se pot cumpara actiuni de la bursa de catre cineva decat prin niste intermediari iar acea persoana trebuie sa fie agreata de un consiliu national al valorilor mobiliare.

Nu am primit nici cinci bani de la Petromservice, iar faptul ca eu sunt consilierul economic al lui Liviu Luca nu este descoperirea vreunui functionar de la Parchet, ci reprezinta, mai degraba, un mod de a glumi dintre mine si el, gluma facuta de altfel publica si intr-una dintre declaratiile mele date presei.

Eu sunt cel vanat, doar ca de data aceasta miza a crescut putin. Miza este zacamantul de zece miliarde de euro de la Budureasa.

Ofiterii acoperiti de la Parchet vorbesc cu omologii lor de la Tribunal si sunt de acord - mandatul de arestare este sub masa.

La Curtea de Apel, din cate stiu eu, ofiterii sunt din doi in doi, asa ca s-ar putea sa plec acasa sau s-ar putea sa plec in arest. Daca voi pleca in arest, voi lua justitia in mainile mele ”
 
Aspteptat de socrul, colonel SRI
 
Luni seară, Sorin Ovidiu Vîntu şi ceilalţi nouă inculpaţi în cazul devalizării Petromservice au părăsi arestul, după ce actele de la instanţa de executare au fost transmise Direcţiei Cercetări Penale.
 
La iesire, Vintu nu a facut declaratii si a fost asteptat de fiica sa, ginerele şi de socrul său, colonelului SRI (r) Gheorghe Dumitrache.

Luni, Gheorghe Dumitrache a fost prezent, împreună cu fiul său, la judecarea recursului de la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis eliberarea lui Liviu Luca.

Colonelul (r) Gheorghe Dumitrache, fost şef Sector "A" din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova din cadrul SRI, a fost acuzat de trafic de influenţă, dare de mită, încercarea de a determina mărturia mincinoasă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, el fiind judecat alături de generalul SRI (r) Ovidiu Soare şi amiralul Emil - Cico - Dumitrescu.
 
Acuzatiile procurorilor
 
Tribunalul Bucureşti a dispus, în 8 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca (prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia şi membru al Comitetului Economic şi Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală (fost director general al Petromservice), Zizi Anagnastopol (fost director financiar al Petromservice), Octavian Ţurcan, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, acuzaţi de delapidare, spălare de bani şi, respectiv, complicitate la delapidare în cazul societăţii Petromservice.
 
Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, iar luni, aceasta a fost revizuită şi respinsă de completul de judecata. Prin urmare, inculpaţii din dosarul Petromservice vor fi anchetaţi în continuare în stare de libertate cu interdicţie de a părăsi ţara.
 
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că cercetările în cazul privind fraudarea Petromservice vor fi extinse la toate societăţile şi persoanele fizice care au primit bani de la firmele suspectate a fi implicate în spălarea de bani.
 
Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au falimentat controlat Petromservice, alimentându-şi atât conturile personale, cât si pe cele ale unor apropiati, inclusiv oameni din Realitatea Tv, cu milioane de euro. Prejudiciul total este de aproximnativ 180 milioane euro, dintre care 83 de milioane sint in contul celor 72. 000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor Petrom Service, care  au depus plângeri penale. Arestati pentru 29 de zile, celor doi li s-a pus sechestru pe o parte din fabuloasa avere.
 
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca şi alte opt persoane au fost arestaţi pentru 29 de zile. Acuzaţiile sunt de delapidare şi spălare de bani, şi riscă până la 15 ani de închisoare. Conform procurorilor, Vîntu ar fi fost artizanul falimentării controlate a societăţii Petromservice, care ar fi creat prejudicii pe aproape 180 de milioane de euro.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22