Sorin Ovidiu Vantu, urmarit intr-un nou dosar penal. Acuzatia: Instigare la delapidare si spalare de bani

T.d. | 27.01.2015

Pe aceeași temă

Sorin Ovidiu Vantu este acuzat de instigare la delapidare si spalare de bani intr-un nou dosar penal. Procurorii Parchetului Instantei Supreme ancheteaza fapte presupus comise in perioada 2007-2008. Acest dosar este disjuns din cel cunoscut drept “Petromservice”.

In noul dosar, Sorin Ovidiu Vintu este cercetat, alaturi de mai multe persoane, pentru fapte savarsite in 2007 si in 2008, care au legatura cu operatiuni realizate la nivelul SC PSV Company SA, fosta societate Petromservice SA.

Sorin Ovidiu Vintu a fost luni la Parchetul Instantei Supreme, fiind citat de anchetatori. Procurorii i-au adus la cunostinta faptele de care este acuzat.

Sorin Ovidiu Vintu are doua condamnari, una de un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita si cealalta de doi ani de inchisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, care fusese condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii.

Vintu a stat in penitenciar din 21 iunie 2012 pana in 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de inchisoare, si din 25 ianuarie pana in 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare.
 

Dosarul Petromservice

La jumatatea lunii iulie 2014, Vintu a primit o noua condamnare: sase ani si doua luni de inchisoare, in dosarul Petromservice. Decizia nu este insa definitiva, potrivit Hotnews.

In acest dosar, procurorii au aratat ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a aratat Parchetul Inaltei Curti.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, pentru care a primit aproximativ 325 milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vintu este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22