Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 10 ani şi 2 luni de închisoare; Liviu Luca - 10 ani

E.b. | 13.12.2016

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, marţi, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 10 ani şi două luni de închisoare şi pe Liviu Luca la zece ani de închisoare, pedepse care au fost dispuse pentru faptele de care sunt acuzaţi în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice.

Pe aceeași temă

 
 

La aceste condamnări au fost comasate şi pedepse din alte dosare ale omului de afaceri şi fostului lider sindical. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, conform News.ro.

 

Judecarea dosarul a început în februarie 2014, la Tribunalul Bucureşti şi s-a finalizat în 20 octombrie, după 40 de termene de judecată, sentinţa fiind pronunţată marţi, după patru amânări.

 

Instanţa a dispus pedepse cu executare pentru Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în dosarul în care acuzaţiile sunt de iniţiere a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani. Judecătorul a contopit aceste pedepse cu altele primite de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în alte dosare în care au fost condamnaţi şi, în final, a dispus la Vîntu să execute o pedeapsă de zece ani şi două luni, iar Luca, zece ani.

 

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o soluţie definitivă în acest dosar.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, în februarie 2014, pe Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta societate Petromservice) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA la data faptelor, Reveica Davidescu şi Emil Nache, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, în dosarul în care acuzaţiile sunt de pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro.

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit, în perioada 2005 – 2006, un grup infracţional prin care au urmărit delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice. Planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape şi a vizat implicarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat iniţial de Vîntu şi ulterior de Luca, care a participat la majorarea de capital social al SC PSV Company SA, ce a dus la diminuarea de la 50 la 25 la sută a acţiunilor Asociaţiei Salariaţilor Petromservice.

 

În 22 iulie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitive la şase ani şi două luni de închisoare, iar fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare în dosarul privind devalizarea companiei Petromservice. În acelaşi dosar, fostul director al Petromservice Gheorghe Şupeală a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

 

Vîntu mai are două condamnări definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa.

 

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

 

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22