Sorin Strutinsky condamnat la 11 ani pentru trafic de influență și spălare de bani arestat în Italia

Laurentiu Gheorghe | 11.05.2021

Afaceristul constănțean Sorin Strutinsky „s-a predat de bunăvoie” autorităților din Italia, conform declarațiilor avocatului acestuia, Marius Mocanu, citate de cotidianul local ziuaconstanta.ro.

Pe aceeași temă

Strutinsky se află în arest la domiciliu din 23 martie după ce, în 16 februarie, s-a predat autorităților din Italia. Avocatul Marius Mocanu a confirmat pentru G4Media că procedura de extrădare a afaceristului constănțean este în curs de soluționare.

De precizat este că Sorin Strutinsky s-a predat autorităților cu 4 zile înainte ca noua lege din Italia, mult mai dură cu statutul fugarilor, să intre în vigoare. Noua lege italiană limitează drastic posibilitatea instanțelor de a refuza predarea unor condamnaţi fugari. Potrivit noii reglementări, doar persoanele condamnate în alte state europene care au rezidență în Italia de peste 5 ani ar putea să nu mai fie extrădate în țările europene de proveniență. Mai multe detalii, aici.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media că afaceristul s-a predat la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Politie din Bologna, unde era însoțit de doi avocați, Matteo Murgo din Baroul Bologna și avocatul Cristian di Giusto, cel din urmă fiind și avocatul care i-a reprezentant pe alți doi fugari, Daniel Dragomir și Alina Bica.

Sorin Strutinsky este ultimul din trioul pe care îl forma cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu care nu se afla în arest deși primise o condamnare definitivă.

Strutinsky are de executat 10 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare de bani.

Strutinsky a fost condamnat definitiv la începutul lunii iulie 2020 și a fost dat în urmărire internațională după ce omul de afaceri a fugit din țară.

La începutul acestui an, ministrul Justiției, Stelian Ion, declara că ”a devenit o obișnuință” a fugarilor să scape de pedepse ”pe ruta Italia”. Ion a declarat că după semnalele diplomatice ale României, ”schema de fentare” a Justiției nu mai funcționează atât de ușor în Italia, spunând că se ”lucrează foarte intens” la colaborarea judiciară cu autoritățile italiene:

”Se lucrează foarte intens pe această zonă. Schimburile diplomatice și semnalele României față de Italia au dus la o modificare legislativă din 5 februarie, în Italia, astfel încât schema de fentare să nu mai poată funcționa atât de ușor (…) Avem o direcție în cadrul ministerului care se ocupă de colaborarea judiciară. Dincolo de aceste cazuri celebre, care revoltă pe bună dreptate societatea, sunt multe cazuri care se rezolvă pozitiv. A devenit o obișnuință pe ruta Italia să se scape de pedepse”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Context: Sorin Strutinsky, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu s-au împrietenit în timpul studenției și au pus bazele mai multor afaceri din Constanța, la sfârșitul anilor 90.

Strutinsky a rămas în afara politicii, pentru a se ocupa de afacerile trioului, în timp ce Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au preluat frâiele administrației locale în anii 2000, primul ajungând primar și al doilea președintele Consiliului Județean Constanța (2004) pentru următorii 15 ani.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul ”Polaris”, alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani și 10 luni și fostul deputat PSD Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Toate sentințele din dosarul ”Polaris” au fost date în primă instanță și nu sunt definitive.

Radu Mazăre este condamnat definitiv în Dosarul Retrocedărilor la 9 ani de închisoare cu executare și cercetat sau trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare penale. Și Radu Mazăre a refuzat să se întoarcă în țară după primirea sentinței alegând să rămână în Madagascar, insula africană unde deține un resort turistic, până când a fost extrădat de urgență în timpul mandatului Anei Birchall la Ministerul Justiției.

Nicușor Constantinescu se află și el în penitenciar, unde ispășește o pedeapsă de 5 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, după ce a ispășit o altă sentință definitivă de 5 ani în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal. Fostul președinte al CJC a mai fost condamnat definitiv și în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol din Constanța, pentru care a primit 4 ani cu executare, și într-un alt dosar de plăți nelegale efectuate prin RAJDP, în care a primit o sentință de 10 ani cu executare. Nicușor Constantinescu mai este trimis în judecată și în alte dosare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22