Sorina Pintea despre cazul Săpoca: E interzis ca obiecte contondente să fie la îndemâna pacienților

Laurentiu Gheorghe | 18.08.2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat duminică că tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca este urmarea unui lung șir de erori pentru care se vor face plângeri penale.

Pe aceeași temă

Prima greșeală, în opinia ministrului Sănătății constă în nerespectarea fișei postului de asistenta de pe secție care a lăsat stativul pentru perfuzii în salonul unde sunt internați bolnavi psihic și pe care agresorul l-a folosit pentru a-i lovi pe ceilalți pacienți în timpul unui episod psihotic.

A doua greșeală ar fi că în noaptea fatidică, a fost internat un alt bolnav de etilism care a fost pus în același pat cu agresorul aflat în sevraj etilic. Pintea a mai spus că existau paturi libere în acel moment.

De asemenea, agresorul fusese inițial internat într-o secție închisă, dar după numai 15 ore fusese mutat într-o secție unde pacienții nu se mai aflau sub observație continuă. De asemenea, în foaia de observație nu este consemnat că pacientului i-a fost administrat de către asistentă sedativul recomandat de medicul psihiatru tocmai pentru a se evita crizele provocate de sevrajul etilic.

Ministrul a mai precizat că va face o plângere penală și a subliniat că există și ”greșeli manageriale”, dar pe care le va prezenta în următoarea declarație de presă.

„Prima mostră de nerespectare a fișei postului este că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, nu trebuia lăsat stativul acolo”, a declarat Pintea, care a adăugat că în noapte de sămbătă spre duminică, înainte de atac, „la 01:45 a fost internat un pacient, tot cu etilism, care a fost pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care în pavilion mai erau paturi libere”.

Pintea a mai spus că vor fi depuse plângeri penale după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, însă așteaptă rezultatul controlului pentru a ști pe numele cui se vor îndrepta aceste demersuri.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății

 • Așa cum am precizat, s-a produs un lung șir de erori umane și reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul și fiecare să respecte ce e în fișa postului.

 • Se arată în fișa postului asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice.

 • La 01:45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus ”de ce să nu îl punem aici”.

 • Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume.

 • Înainte de atac, în jurul orei 3 dimineața, una dintre asistente declară că a fost să își facă rondul. L-a văzut spălându-se pe față. L-a rugat să meargă în pat, iar acesta ar fi răspuns afirmativ.

 • Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte.

 • Nu se pune problema lipsei de personal.

 • În acel moment erau 7 asistente medicale și 3 infirmiere pe secție.

 • Personalul este normat la nivelul minim, cele 45 de posturi aprobate în 2018, la solicitarea conducerii spitalului, urmau să fie scoase la concurs.

 • Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs? A spus: ”pentru că nu am avut buget”.

 • Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. Aici e o altă poveste pe care o verificăm, personalul era la nivelul minim și fără aceste 45 de posturi.

 • Sindicatul spunea că sâmbăta și duminica este o asistentă la 70 de pacienți . Nici vorbă. M-am uitat pe grafice. Sunt câte 10 aistente la psihiatrie la cele două secții, 1 și 2, iar în timpul săptămânii sunt 4-5.

 • Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fișa postului.

 • 724 de persoane reprezintă normativul minim. Suplimentarea cu 45 de posturi reprezintă trecerea către cel mediu.

 • Sunt și greșeli manageriale, pe care le voi prezenta în următoarea intervenției. În noaptea asta vom termina.

 • Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază.

 • Pacientul a fost mutat pe o zonă nesupravegheată vineri.

 • În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat.

 • Pacientul a venit de la UPU, el acolo fiind adus cu o ambulanță. În momentul în care s-a deplasat de la camera de gardă, unde fusese consultat, spre garderobă, a făcut o criză convulsivă, lucru care a determinat-o pe doctorița care era de gardă să îl interneze într-un salon cu supraveghere, unde a stat aproximativ 14-15 ore

 • 14-15 ore n-au fost probleme, pacientul era liniștit, cooperant, așa reiese din ce scriu medicii. Pentru că a venit un alt pacient care avea nevoie de internare și două paciente au avut o altercație, s-a constatat că trebuie să fie separate, a fost o nebunie, încă nici eu n-am descifrat exact ce s-a întâmplat, s-a decis transferul lui pe o zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observație, vineri.

****

Ministrul Sănătății se află duminică la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca, pentru a coordona personal ancheta internă, la cerere premierului, după ce inițial anunțase că a trimis Corpul de Control, după ce patru persoane au fost ucise, iar 9 rănite de un bărbat care le-a lovit cu un stativ de perfuzie.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3,30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav.

De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore. "El era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple", a afirmat Viorica Mihalaşcu.

Directoarea unităţii medicale din Săpoca a mai menţionat că "totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede", iar la momentul respectiv în secţia respectivă se mai aflau trei infirmiere. "Personalul medical nu a apucat să intervină", a mai precizat Mihalaşcu. Dosarul cazului a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

După atac, agresorul a ieșit din spital pe geamul unui salon, dar a fost prins de un echipaj de poliție care tocmai venise la spital să interneze o altă persoană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22