Sorina Pintea: Este imposibil să faci cezariene pe bandă rulantă și să ai igienă în sala de operații

Redactia | 10.12.2018

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat, luni, noi cazuri de bebeluși infectați cu stafilococul auriu, numărul total fiind de 34. De vină ar fi numărul mare de nașteri prin cezariană.

Pe aceeași temă

Pintea a vorbit despre controlul de la Maternitatea Giulesti, care va ramane inchisa cel putin pana joi. Ministrul a transmis ca Directia de Sanatate Publica va lua decizia finala si va stabili daca va prelungii sistarea internarilor.

Sorina Pintea spera ca personalul medical si-a invatat lectia si va avea mai multa grija. Ministrul a mai transmis ca au loc controale si la celelalte maternitati din Capitala, unde nu s-au constat probleme. „ Anul viitor vom face si in tara", a punctat Pintea.

Ministrul Sănătății susține că Romania se afla pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă" referitoare la numărul de cezariene, care reprezintă între 60 și 70% din numărul de nașteri, ceea ce îngreunează activitatea de menținere a igienei în sălile de operații.

In opinia sa, nu trebuie demolate spitalele pe motiv ca "stau microbii in pereti", ci trebuie respectate regulile "incepand de la banalul spalat pe maini".

"Si nu o sa obosesc sa spun acest lucru. Stiu ca am fost ironizata in luna august, cand am spus ca este un lucru esential (spalatul pe maini - n.red) si ca nu stim sa facem asta. Ma refer la personalul din spitale. Insist in continuare: trebuie sa invatam sa ne spalam corect pe maini, mai ales cand lucram intr-o maternitate.

Apoi, mai este un aspect: noi suntem pe primul loc intr-o statistica deloc onoranta referitoare la numarul de cezariene, adica avem foarte multe, intre 60 si 70%. Cu siguranta este foarte greu sa faci cezariene pe banda rulanta si, in acelasi timp, sa mentii igiena in sala de operatii. Si asta este o problema.

Si nu ma feresc sa o recunosc public", a declarat ministrul Sanatatii, duminica seara, la B1 TV.

Pintea a amintit ca a fost demarat concomitent un control la toate maternitatile publice si private din Capitala, pentru ca s-a considerat ca acestea sunt o prioritate dupa ce a aparut acea statistica a Institutului National de Sanatate Publica privind infectiile din spitale si toata lumea a fost alertata ca a crescut numarul acestora.

"Abia acum se raporteaza relativ corect. Sper. In acest moment, procentul este 5,2, dar eu cred ca inca mai avem lacune in a raporta. Deci, nu a crescut numarul de infectii, ci in sfarsit ne-am trezit si raportam", a explicat Pintea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22