Sova: Ar trebui sa-mi faca statuie la Gorj. Angajații CE Oltenia aflati in greva foamei: Sova sa dea inapoi banii luati degeaba de la Rovinari si Turceni

Mariana Bechir | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Foto: Sindicatul Energia Rovinari

 

Sindicaliștii aflați în greva foamei în fața Complexului Energetic Oltenia (format din fuziunea CE Turceni și CE Rovinari), îi transmit lui Dan Șova, care a declarat în Comisia de imunități că ar merita o statuie ecvestră pentru ce a făcut el în Gorj, că-l așteaptă mai întâi să returneze banii încasați de la combinatele energetice.

 

Prezent, miercuri, în Comisia juridică și de imunități a Senatului, unde s-a discutat cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Șova, acesta a declarat că pentru ce a făcut el în Gorj ar trebui să i se ridice o statuie ecvestră, nu să i deschidă dosar penal.

 

DNA a cerut vineri, 13 martie 2015, încuviințarea arestării preventive a senatorului Dan Șova, într-un dosar în care mai sunt urmăriți penal Laurențiu Ciurel (fost director la Rovinari, actual manager de la CE Oltenia) și Cristea Dumitru (fost director de la Turceni).

 

Cei trei sunt acuzați într-un dosar privind contractele de asistență juridică acordate de SCA „Șova și Asociații”, în 2007 și 2008, celor două companii de stat. Prejudiciul se ridică la 155 de milioane de lei, iar SC "Șova și Asociații" ar fi  încasat foloase necuvenite (pentru serviciile de consultanță) în valoare de 3,455 milioane de lei, potrivit procurorilor anticorupție.

 

Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

 

33 de persoane în greva foamei

 

În timp ce Șova se apăra în fața Comisiei juridice a Senatului declarând că el a salvat cele două combinate și ar trebui să i se ridice statuie ecvestră, 33 de angajați aflați în greva foamei protestau în fața Complexului Energetic Oltenia (CEO). Ei cer demiterea managerului privat Laurențiu Ciurel, cel urmărit penal încă din vara anului trecut, alături de Șova.

 

Luați prin surprindere de pretențiile senatorului, dar obișnuiți cu tupeul și minciunile lui Ciurel, greviștii îi transmit lui Șova să dea înapoi onorariile încasate în 2007 și 2008.

 

“Dacă returnează banii luați degeaba de la Turceni și Rovinari, putem să-i facem și statuie”, a declarat pentru Revista 22 Dan Pârvulescu, vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME).

Ion Răducu, sindicalist de la Rovinari, îl completează: “Poate statuie din mâl de carieră”.

 

Greviștii foamei, precum și alti salariați care nu li se pot alătura până când nu-și iau concediu sau libere, vor să scape de Ciurel, “omul de casă al lui Ponta”, considerat vinovat de situația dezastruoasă a companiei.

 

Ciurel, “omul de casă al domnului Ponta care-și permite să facă orice pentru a desființa entități sindicale care nu sunt de acord cu dumnealui”, a înlocuit un contract colectiv de muncă (CCM) printr-un acord colectiv în care dă drepturi numai sindicatelor constituite la ordinul lui, explică Pârvulescu.

 

Referatul pentru arestarea lui Sova: Conduita senatorului, profund antisociala. Desi numit in mai multe CA-uri ale unor companii de stat, un fost partener al senatorului spune tot

 

În campanie - profit, după alegeri – concedieri

 

Sindicaliștii care protestează în fața sediului CEO recunosc cinstit că l-au susținut pe Ponta, deputat de Gorj. Acum, spun că au fost păcăliți. “Niciodată nu ne-am gândit că ne procopsește cu un astfel de om la conducerea acestor companii”, explică Dan Pârvulescu (foto stânga).

 

Pe 1 iunie 2012, Ponta a hotărât fuzionarea companiilor de la Rovinari și Turceni, și formarea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care mai cuprinde și fosta termocentrală de la Brăila și exploatările de lignit din Oltenia. Ciurel devenea directorul general interimar, urmând ca ulterior să fie ales un manager privat.

 

Povestește Pârvulescu, liderul FNME, cum anume i-au păcălit premierul și Ciurel:  „Vă aduc aminte că Laurențiu Ciurel a fost instalat manager privat (la CEO – n. red.), după alegerile din 2012.  Până atunci a fost interimar, nu a făcut mari prostii. După ce s-a instalat ca mare manager privat a urmat ceea ce a urmat. În campania pentru prezidențiale de anul anul trecut, managerul ăsta spunea că n-avem nicio problemă, avem profit... iar, după 1 ianuarie: Dom'le, avem porbleme, trebuie să facem disponibilizări, să închidem unități, să reducem salarii", spune sindicalistul.

 

Într-un interviu acordat miercuri agenției Agerpres, Ciurel a anunțat închiderea unui sfert din capacitățile de producție ale Complexului (patru grupuri energetice şi a unor cariere sau perimetre miniere) și concedierea a 3.000 de angajaţi, din cei 19.000 pe care îi are în acest moment.

 

Ciurel, campanie electorală pentru Ponta în carierele miniere

 

Așadar, în noiembrie anul trecut, oamenii de la CEO erau deja revoltați fiindcă Ponta i-a păcălit după alegerile din 2012, instalându-l pe Ciurel.

 

Laurentiu Ciurel. Foto: Gorj Domino

 

Laurențiu Ciurel este membru PSD și a fost și lider al organizației locale a social-democraților. A continuat să fie foarte activ politic, făcându-i campanie lui Ponta, povestesc sindicaliștii.  

 

“În ultima campanie prezidențială, s-a dus în toate carierele și i-a făcut campanie. Mai mult, în zilele din noiembrie când au avut loc alegerile, fiecare entitate din cadrul CEO a avut conducătorii de acolo consemnați de la prima oră, până la ultima oră a alegerilor. Au fost consemnați la unitate și, prin diverse persoane, îi sunau pe salariați pentru a-i dirija să voteze pe cineva anume“, a declarat Dan Pârvulescu, penrtu Revista 22.

 

Cu toate acestea, scorul lui Ponta nu a fost atât de bun precum se scontase: “S-au făcut presiuni asupra oamenilor, dar să nu credeți că oamenii mai credeau în Ponta. Vă dau un exemplu: în zona principală minieră din Rovinari a ieșit domnul Iohannis”.

 

De neînlocuit

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu (PSD), a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că nu se pune problema înlocuirii lui Laurențiu Ciurel din fruntea CEO: „Nu se pune problema schimbării domnului Ciurel! … domnul Ciurel trebuie să-şi ducă la bun sfârşit mandatul”.

 

CITIȚI ȘI:

Acuzele DNA impotriva lui Dan Sova: Fals in documente, distrugerea de hard-diskuri, obstructionarea anchetei

Guvernele Ponta, bilant la 3 ani: 13 ministri cu probleme penale

C.P. Tariceanu, despre cererea de arestare a lui Dan Sova: Senatul nu e fabrica de trimis la ESAFOD. Nu ne jucam cu LIBERTATEA oamenilor

Protest la Targu-Jiu: 4.000 de angajati de angajati ai Complexului Energetic Oltenia cer DEMISIA lui Victor Ponta si a conducerii companiei

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22