SRI are un nou cod de conduită etică: Reglementarea activităţii ofițerilor de informaţii

E.b. | 07.05.2017

Serviciul Român de Informații (SRI) are un nou cod de conduită etică ce își propune să reglementeze activitatea ofițerilor de informații.

Pe aceeași temă

 

 

 

Serviciul Român de Informați (SRI) s-a confruntat în ultimele luni cu prejudicii de imagine în urma scandalului din jurul lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, și al dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță


Noul cod de conduită etică își propune să fie unul modern, așa cum au instituțiile omoloage din Occident, și va fi asumat de personalul SRI, conform Digi24.

 

Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune Eduard Hellvig,  directorul SRI, într-o „Declarație de responsabilitate”  care însoțește acest ghid. 

 

Directorul SRI arată că unul dintre dezideratele codului este acela de a crea un sistem de referință în orientarea deciziilor și acțiunilor personalului SRI în cazul apariției „dilemelor de etică”. El mai subliniază că prin acest ghid se urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor.

 

Suntem aici pentru că iubim România și ne asumăm protejarea intereselor naționale, chiar și atunci când acest lucru implică sacrificii personale”, se arată în preambulul codului de etică.

 

Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și  orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta.

 

Ghidul este construit în jurul valorilor afirmate public de către Serviciu: Patriotism, Onoare și Profesionalism și a 13 principii care corespund celor trei valori.

 

 

VEZI GHIDUL DE CONDUITA ETICA

 

 

Astfel, se spune în Ghid:

 

 

Dăm dovadă de patriotism când:  


suntem loiali și devotați statului român și contribuim la menținerea securității naționale;
    
contribuim la respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor;
    
îndeplinim atribuțiile de serviciu în mod competent, conștiincios, eficient și responsabil, având mereu în minte care este contribuția noastră la asigurarea securității individuale și de grup a cetățenilor

 

Agentul SRI se dovedește un bun patriot atunci când dă dovadă de loialitate. Ce înseamnă aceasta?  „Nu exprimăm public opinii și nu desfășurăm activități contrare intereselor statului român, aliaților săi și Serviciului; nu ne implicăm în activități care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului Serviciului; apărăm reputația Serviciului, cu atașament față de instituție și de valorile promovate de aceasta”, se arată în codul de conduită. 

 

Tot patriot este agentul SRI și dacă dă dovadă de civism, potrivit noului cod etic. Aceasta înseamnă că trebuie să se implice în informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile și amenințările la adresa securității naționale. Totodată, trebuie să dovedească o responsabilitate socială și să se implice în comunitățile în care trăiește și își desfășoară activitatea.

 

Alte valori care întregesc patriotismul sunt devotamentul și respectul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22