SRI: Site-uri de institutii de invatamant si administratie publica, vizate de atacuri cibernetice. Au fost promovate mesaje islamiste radicale

T.d. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

Mesaje islamiste radicale, anti-israeliene si pro-palestiniene au fost promovate in atacuri cibernetice lansate in mediul online romanesc incepand cu jumatatea lunii decembrie 2014, a anuntat vineri Serviciul Roman de Informatii (SRI). Institutia a precizat ca au fost vizate site-urile unor institutii de invatamant superior si de administratie publica, site-ul Patriarhiei Romane fiind de asemenea tinta atacurilor, potrivit Agerpres.

"Pe fondul acțiunilor desfășurate de grupările hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecvență crescută, și atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice aparținând unor entități publice sau private din România, realizate și în scopul promovării unor mesaje de propagandă islamistă. Acest gen de entități agresoare derulează, în mod continuu, acțiuni de identificare a vulnerabilităților de securitate cibernetică, pe care le exploatează imediat sau conjunctural. În țara noastră au fost înregistrate atacuri cibernetice asupra site-urilor aparținând unor instituții de învățământ superior și de administrație publică, începând cu jumătatea lunii decembrie 2014. În cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene și pro-palestiniene", menționează într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Potrivit acestuia, un alt eveniment, aflat și în atenția mass-media, s-a derulat în perioada 9-12 ianuarie 2015, când gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a derulat atacuri de tip defacement împotriva unor site-uri web aparținând unor instituții publice, asociații și societăți comerciale din România.

"Aceste atacuri au afectat integritatea și disponibilitatea conținutului, au promovat mesaje ideologice pro-Califat. Menționăm că gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a revendicat, în intervalul decembrie 2014 — ianuarie 2015, atacuri similare efectuate cu succes împotriva a circa 300 de ținte din Europa, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite. O agresiune similară, revendicată de această dată de membrii grupării tunisiene de hackeri "FallaGa Team — Tunisian Cyber Resistance", a exploatat, la data de 14 ianuarie 2015, vulnerabilități de securitate care au permis înlocuirea conținutului unor site-uri web aparținând Patriarhiei Române, cu mesaje de tip ideologic pro-musulmane, respectiv îndreptate împotriva statului francez", se arată în comunicatul SRI.

În prezent, funcționalitatea site-urilor deținute de instituțiile publice este restabilită, precizează Sorin Sava.

"Acest context complex evidențiază necesitatea implementării unor standarde minime de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice deținute de entități publice și private, precum și a verificării regulate a respectării normelor și politicilor din acest domeniu. SRI și alte instituții cu responsabilități în acest domeniu au permanent în atenție agresiunile cibernetice și cooperează pentru identificarea și protejarea infrastructurilor cibernetice naționale. Menționăm că, până în prezent, atacurile cibernetice de tipul celor menționate nu au afectat infrastructuri cibernetice de interes național", subliniază SRI.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22