Starea de alertă, votată miercuri în plenul Parlamentului. PSD anunță că o va vota

Laurentiu Gheorghe | 19.05.2020

Camerele reunite ale Parlamentului se reunesc miercuri de la ora 15:00 pentru încuviințarea stării de alertă instituite prin hotărârea de vineri a guvernului, s-a decis în Birourile permanente.

Pe aceeași temă

Tot mâine, înaintea ședinței de plen reunit, vor avea loc și ședințele comisiilor de specialitate care vor examina în primă lectură hotărârea de guvern de instituire a stării de alertă, înainte ca actul normativ să ajungă la votul final.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru adoptarea hotărârii de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, dar urmează să analizeze dacă este cazul să propună anumite amendamente.

„Vedem dacă se impun modificări sau nu, vreun amendament. Nu este foarte clară administrarea spitalelor judeţene, dacă se va face de către minister sau în continuare rămân, cum spune la lege, de către consiliile judeţene”, a spus Ciolacu, înainte de reuniunea conducerii colective interimare a PSD.

Întrebat dacă este posibil ca PSD să nu aprobe starea de alertă, Ciolacu a spus: „Nu. Vom aproba”.

Circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe propria răspundere (descarcă aici noul model de declarație). Jandarmeria Română a anunțat că declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână.

Guvernul a publicat luni proiectul de hotărâre care reglementează restricțiile impuse pe durata stării de urgență. Printre obligații și restricții se numără impunerea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. Cetățenii care vin din străinătate și nu au semne de infectare cu coronavirus trebuie să intre în carantină sau izolare la domiciliu, în timp ce cei care prezintă simptome intră în carantină instituționalizate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22