Pe aceeași temă
Decizia Tribunalului București nu este definitivă. În prezent. Popescu Piedone este șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Popescu Piedone, primar al sectorului 4 la momentul incendiului de la Colectiv, a dat statul în judecată după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, în care primise o condamnare la patru ani de închisoare.
El ispășise un an și o lună din pedeapsa cu executare în momentul achitării.
Joi, 15 mai, Tribunalul București i-a admis cererea și a decis daune morale în valoare de 100.000 de euro pentru timpul petrecut în spatele gratiilor.
„Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, la plata către reclamant a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, în lei la cursul BNR din ziua plăţii, a sumei de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestor sume, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data achitării efective”, se arată în minuta instanței.
Decizia de ieri a instanței nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
În 21 iunie 2023, Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Colectiv, după ce Curtea de Apel București îl condamnase la patru ani de închisoare, iar prima instanță la opt ani.
Piedone a atacat decizia definitivă cu o cale extraordinară de atac – recursul în casație. La fel au procedat și alți patru inculpați din dosarul Colectiv.
Câștig de cauză a avut doar Piedone, care a fost achitat și pus în libertate după ce a stat în închisoare un an și o lună.
Achitat de Înalta Curte, Cristian Popescu Piedone s-a reîntors la Primăria Sectorului 5, de unde fusese suspendat din funcție pe durata procesului.