Statele Unite ale Americii, marcate de TENSIUNI RASIALE dupa ce mai multi oameni de culoare au fost omorati de politie

T.d. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

Proteste de amploare au loc in Statele Unite ale Americii, dupa ce un politist alb a omorat un barbat de culoare neinarmat, in Arizona (sudul tarii). Incidentul marcheaza o crestere a tensiunilor rasiale in America, potrivit Hotnews.

Politia din Phoenix a anuntat joi intr-un comunicat ca a arestat un barbat de culoare, Rumain Brisbon, in varsta de 34 de ani, suspectat de vanzare de droguri.

Potrivit raportului prezentat de politie, Brisbon a incercat sa fuga si a refuzat sa se supuna "mai multor ordine" ale politistului alb, in varsta de 30 de ani, al carui nume nu a fost dezvaluit, care are sapte ani de experienta.

Intre cei doi barbati a avut loc "o lupta", in timp ce politistul incerca sa-l aresteze. In timp ce Brisbon si-a bagat mana in buzunar, politistul il tinea de mana si i-a ordonat sa-si tina mana in buzunar.

El a "crezut ca a simtit patul unui revolver" si "l-a impuscat in piept de doua ori pe Brisbon".

In buzunarul lui Brisbon, in realitate se afla o cutie cu pastile de oxicodona, un analgezic puternic si adictiv, consumat uneori ca drog.

Acest incident s-a produs in contextul in care America este scandalizata de moartea a altor doi barbati de culoare neinarmati, Michael Brown, in Ferguson (Missouri, centru), si Eric Garner, la New York (est), ucisi de politisti albi care nu au fost inculpati pentru crima.
 

Manifestatii in New York

Mii de persoane manifestau joi seară la New York pentru a denunța violențele rămase nepedepsite ale poliției. Atmosfera in societatea americana este marcata de tensiuni rasiale, in timp ce proteste au mai fost organizate in Ferguson si Cleveland, potrivit Agerpres.

Pentru a doua noapte consecutiv, locuitorii New Yorkului, care au ocupat Podul Brooklyn, și-au exprimat indignarea după decizia unui mare juriu de a nu inculpa un polițist alb, responsabil de moartea unui afro-american tată de familie, în această vară.

Decesul lui Eric Garner a avut loc cu câteva săptămâni înainte ca un adolescent de culoare neînarmat să fie împușcat de un polițist alb la Ferguson, declanșând săptămâni de violențe în această suburbie a orașului St Louis din statul Missouri (centru).

Joi, procurorul general al SUA, Eric Holder, a prezentat concluziile unei anchete acuzatoare pentru poliție într-un alt scandal, la Cleveland, în Ohio (nord), unde un băiat de culoare în vârstă de 12 ani a fost ucis de un polițist pe 22 noiembrie.

Poliția din Cleveland a folosit "excesiv" forța în trecut, a afirmat Eric Holder, el însuși de culoare, care s-a deplasat la fața locului în cadrul unui turneu în mai multe circumscripții ale poliției din întreaga țară, acuzată de uciderea mai multor afro-americani de către polițiști albi.

Joi seară, mii de locuitori ai New Yorkului s-au strâns inițial în piața Foley, în sudul Manhattanului, în apropiere de primărie și de cartierul general al poliției orașului, purtând pancarte pe care se putea citi: "Viața negrilor contează", "Rasismul ucide" sau "Ferguson e peste tot".
 

ONU cere responsabilitate

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite să se asigure că poliţiştii americani răspund pentru faptele lor.

"Acest caz ridică încă o dată problema responsabilităţii membrilor forţelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU, potrivit Mediafax.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adăugat Dujarric, "invită de îndată autorităţile competente în Statele Unite să facă maximum pentru a răspunde cererilor" ca poliţiştii "să răspundă pentru faptele lor".

Ban Ki-moon îndeamnă totodată manifestanţii să se exprime paşnic, iar autorităţile să respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justiţiei de a deschide o anchetă federală, a adăugat Dujarric.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22