Statutul magistraților, votat la Senat după avizul în comisie. Iordache, cinic: e ca-n rugbi

Dora Vulcan | 22.05.2018

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de Florin Iordache, a dat marţi raport de admitere pe legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, redefinind eroarea judiciară. Iordache crede că nu sunt motive pentru o contestare la CCR şi justifică desantul PSD prin faptul că social-democraţii ar fi acționat ca la rugbi.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE - Plenul Senatului a votat marți după-amiază, prin mobilizarea majorității, legea privind statutul magistraților. Dacă opoziția nu va contesta legea la CCR, aceasta merge la promulgare.

 

Formulările „flagrant” şi „în mod vădit” au fost înlocuite cu ”evidentă” şi „evident” şi a fost introdus termenul „grav”.

 

 

Definirea erorii judiciare, noua formulare

 

„S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară. S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.

 

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Iordache, este foarte mulțumit de noua formulare: 

 

„Nu mai sunt motive pentru a fi contestată la CCR. Deja Curtea s-a pronunţat. Legile justiţiei să fie în sfârşit promulgate (…) pentru că toate cele trei legi sunt urgente, trebuie să ţină cont de deciziile CCR, să avem o gândire unitară şi considerăm că în această lege se vizează răspunderea magistraţilor, ca atunci când cu rea credinţă şi gravă neglijenţă încalcă normele de procedură. Se vizează şi se rezolvă o separare a carierelor, a judecătorilor şi procurorilor”, a susţinut Iordache, citat de Digi 24. 

 

Întrebat ce părere are despre faptul că raportul a fost dat marţi în zece minute, Iordache a spus: „Şi este o problemă? Să fim foarte serioşi, dezbaterea pe această lege s-a desfăşurat dinainte de a intra în Camera Deputaţilor. Am întrebat dacă sunt amendamente sau alte discuţii. Este ca-n rugbi: cine are mingea o protejează. Aşa facem şi noi, ca în rugbi - avem o lege pe care trebuie să o protejăm şi s-o trimitem ca preşedintele s-o promulge”.

 

În replică, deputatul USR Stelian Ion a spus că, în aceste condiții, și USR încearcă un blocaj în „termeni rugbistici” dar unul legal: USR încearcă să facă un blocaj, dacă vorbim în termeni rugbistici, dar este un blocaj legitim. Acastă susţinere că nu facem decât să ne opunem proiectelor nu este adevărată”, a afirmat el.

 

El a mai afirmat că poartă discuţii cu PNL pentru a contesta din nou la Curtea Constituţională Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

 

„Ni se par în continuare nişte texte neclare. Vorbim cu colegii din PNL să contestăm la CCR. Ceea ce mai mult decât atât ne nemulţumeşte este faptul că nu s-a răspuns solicitării noastre de a se amâna tranşarea acestei chestiuni după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia. (…) Mai mult decât atât, după cum se ştie, judecătorii au semnat în număr de aproape o mie, deocamdată, dar cred că vor semna mai mulţi, prin care solicită acestei comisii să temporizeze dezbaterile şi să aştepte să se pronunţe Comisia de la Veneţia. Argumentele în plus în cadrul şedinţei nu am vrut să le aducem şi (…) nu vrem să îi stricăm surpriza domnului Iordache şi promotorilor acestor prevederi în sensul de a şti dinainte care vor fi considerentele de atac la CCR”, a spus Stelian Ion.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22