Steinmeier, ministrul german de Externe : Practicarea torturii de CIA, o încălcare grava a valorilor democratiei

P.c. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Frank-Walter Steinmeier, şeful diplomaţiei germane, a declarat, într-un interviu care urmează să fie publicat maine, ca practicile CIA asimilabile torturii, dezvăluite marţi în raportul publicat în Statele Unite, reprezintă "o încălcare gravă a valorilor democratice." Ministrul german de Externe consideră "inacceptabile" interogatoriile violente la care agenţi americani ai serviciilor de informaţii ar fi supus zeci de deţinuţi cu presupuse legături cu Al-Qaida în perioada 2001-2009, relateaza Mediafax.

 

"O asemenea încălcare gravă a valorilor noastre democratice şi liberale nu trebuie să se repete", a declarat Steinmeier pentru Bild, salutând totodată voinţa preşedintelui Barack Obama de a rupe cu aceste practici CIA.

 

Deplângând această "greşeală grea", Steinmeier "salută" voinţa preşedintelui american Barack Obama de a "rupe în mod clar cu politica predecesorului său" George W. Bush şi de a expune "în mod deschis" greşelile comise, cu scopul ca ele să nu se mai repete.

 

Noua politică a Washingtonului "de a recunoaşte erori şi a promite în mod public că asemenea lucruri nu se vor repeta este un pas important", a apreciat el.

 

CITITI SI: Washington Post: Romania, pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Primii detinuti ai CIA ajunsi in Romania in toamna anului 2003

 

UE a catalogat miercuri acest raport al Senatului drept o "etapă pozitivă în înfruntarea în mod public şi critic a programului de detenţie şi interogare al CIA", subliniind că Obama a "pus capăt în mod oficial" acestor practici atunci când a preluat funcţia, în 2009.

 

În raportul parlamentar se descrie cu amănunte - de nesuportat - cum deţinuţi au fost ţinuţi legaţi timp de trei zile în beznă, au fost loviţi de pereţi, scufundaţi în băi cu gheaţă, privaţi de somn timp de o săptămână, loviţi şi hărţuiţi psihologic.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22