STENOGRAME. Gheorghe Bunea Stancu, trimis in judecata

M. B. | 06.08.2015

Pe aceeași temă

Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și arestat preventivîntr-un alt caz, a fost trimis joi în judecată, în dosarul finanțării a două cluburi sportive locale, unul dintre ele controlat de fiul său.

 

Alături de fostul președinte al CJ Brăila, a mai fost trimisă în judecată Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Județean Brăila la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 

„În perioada 28 martie 2006 — 8 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obținerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum și darea în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism”, informează un comunicat la DNA.

 

Bunea Stancu ar fi acordat sumele respective de bani prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor și a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive și CJ Brăila, prin care acestea au obținut finanțare de la bugetul consiliului județean.

 

Potrivit anchetatorilor, Bunea Stancu a fost acționarul majoritar al unei societăți comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăți, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective și membru fondator la cel de-al doilea.

 

„În acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acționar majoritar și în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral”, susține DNA.

 

La dosar, scrie Agerpres, se află și stenograme din care se vede cum Bunea Stancu dădea indicații referitoare la conducerea SC Concivia SA, acționar majoritar la clubul de fotbal ce a obținut finanțare de la consiliul județean, firmă controlată de familia sa.

 

La data de 23 decembrie 2011, de exemplu, a avut loc o convorbire telefonică în care Gheorghe Bunea Stancu î îi spune reprezentantului unei societăți că fiul său, Răzvan, va intra în noul Consiliu de Administrație al SC Concivia SA, punctând că "i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei".

 

Șorici Gheorghiță: Da!

Gheorghe Bunea Stancu: Bună dimineața!

Șorici Gheorghiță: Trăiți, dom' președinte!

Gheorghe Bunea Stancu: Deci, am discutat ieri ... ordinele alea de zi care le aveți voi astăzi și la Concivia și la tine ... Vezi de treaba ta, că am dat indicații foarte clare că ... nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive ... a ... societății! ... O să fie câteva chestii, o să despărțim activitatea de alta ... Deci, le-am dat așa o linie, ca să ... ca să fie cât de cât și corectă față de acționari și să vă creeze și vouă posibilitatea să vă organizați mai bine. Se va schimba în Consiliu' de Administrație, în locu' lu' Cristi Nicolae, care produce foarte multe ... discuții, ca să nu spun altceva ... va intra băiatu' meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Iar io pe Cristi ... o să-i explic io că ... e mai bine și pentru el și pentru mine, așa că nu vreau să am discuții interminabile pe tema asta. Că nu-mi face bine nici mie, nici lui. Că și el are un stil din ăsta care confundă lucrurile de multe ori. Da' ... da' mi se pare normal băiatu' să înceapă să preia ce este al familiei ... Este o chestie corectă din toate punctele de vedere. Ți-am spus, ca să știi. În rest, surprize nu sunt. N-ai alte surprize.

Șorici Gheorghiță: Da, dom' președinte!

Gheorghe Bunea Stancu: Se va vota pentru repartizarea dividendelor, ăia 31... O să vedem dacă, din 34,5, 31 să se ducă pe dividende, vom vedea dacă ... îi vom și lua efectiv. Deocamdată, vorbim de ... Îs vorbe, știi?

Șorici Gheorghiță: Am înțeles. Bine!

Gheorghe Bunea Stancu: Altceva nu, nu sunt alte probleme, ca să ... nu-ți faci ... Nu-i o problemă din punctu' ăsta de vedere. Deci, nu se pune problema schimbării conducerii și așa mai departe, da?

Șorici Gheorghiță: ...?... Da. Bun, mulțumesc!

Gheorghe Bunea Stancu: Da' tu nu spui nimica ... Io ți-am spus ca să nu stai cu grijă, că ...

Șorici Gheorghiță: Am înțeles, dom' președinte, da!

Gheorghe Bunea Stancu: Vezi-ți de ale tăle! ...

Șorici Gheorghiță: Nu, păi io oricum ...

Gheorghe Bunea Stancu: Și dacă a intrat ... Dacă a intrat Răzvan acolo ... Cum?

Șorici Gheorghiță: Io oricum mi-am propus să nu fac comentarii ...

Gheorghe Bunea Stancu: Da' nu-s, dom'le! ... Tu iei act de ele și dup-aia o să le mai discutăm, nu. .. Deci, firmele sunt controlate de noi, nu de ... alții care prind avioane. Lasă-l pe Petrică! Când bea un whisky, prinde ... El are și puțină dreptate. Da' lucrurile să le discutați în fața mea, ca să n-avem probleme! Hai!

Șorici Gheorghiță: Bine! Trăiți!"

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22