STENOGRAME Ghita pretindea ca nu-l cunoaste prea bine pe cumnatul lui Ponta, dar Hertanu i se adresa cu prieten drag

M. B. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

În februarie, când izbucnea dosarul deturnării de fonduri europene în centrul căruia se afla cumnatul lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță declara că nu se află în relații foarte strânse cu Iulian Herțanu. Acum, l-a dosar a apărut un SMS în care cumnatul premierului i se adresează deputatului cu “prieten drag” și îi promite că-i va mulțumi cum se cuvine pentru ajutorul dat.

 

Pe 17 februarie DNA, chemat pentru prima oară la audieri, Sebastian Ghiță povestea la ieșire: „Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci şi pe alţi factori politici din judeţ, că i-am favorizat, că noi am intervenit şi i-am favorizat. Relaţia mea cu domnul Herţanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aş fi avut niciun interes în a-l sprijini”.

 

La patru luni distanță, când cazul s-a extins și a adus la suprafață multe din secretele care-i leagă pe Ghiță și Ponta, aflăm că la dosar se află și un SMS trimis de Herțanu lui Ghiță, pe 31 decembrie 2014 :

"Nu o să te plictisesc cu nici o urare acum la intrarea în noul an. Vreau doar să știi că îmi doresc să apuc ziua în care sper să pot să-ți mulțumesc așa cum se cuvine pentru tot ce-ai făcut pentru mine și familia mea. Îți mulțumesc că exiști prieten drag. La mulți ani!' (SMS publicat de Agerpres)

 

Cum a intervenit Ghiță pentru firma lui Herțanu

 

Tot în februarie, Ghiţă mai spunea că a fost întrebat de procurori despre contractul pe care Grossman îl avea la Comarnic, Prahova, dar a susținut că nu cunoștea foarte multe lucruri: „Cunoaştem toţi factorii politici din judeţ că este o situaţie care trenează de câţiva ani de zile şi că lucrările acolo nu au funcţionat foarte bine, că a fost o licitiaţie câştigată cu bani foarte puţini, aproape la jumătate de preţ şi că firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare”.

 

Acum, Agerpres publică o interceptare referitoare la intervențiile făcute de Ghiță în favoarea acestei societăți.

În vara anului 2014, în contextul în care urma campania electorală pentru alegerile prezidențiale iar lucrările efectuate de SC Grossmann Engineering Group SRL nu erau în grafic, au existat discuții privind acordarea unui sprijin societății administrate de Iulian Herțanu, astfel încât agentul economic să nu întâmpine probleme care să genereze un scandal mediatic, menționează sursa citată de Agerpres.

 

În acest scop, s-a apelat la serviciile lui Ciprian Ghioc, persoană care avea o funcție de conducere în cadrul Ministerului Mediului, pentru a aproba prelungirea termenului de execuție la contractul încheiat cu Hidro Prahova, lucru care s-a și întâmplat.

 

Conform documentelor, una dintre întâlnirile în cadrul cărora au fost exercitate presiuni asupra conducerii Hidro Prahova a fost organizată la un hotel din București de către deputatul Sebastian Ghiță, la data de 17 septembrie 2014, iar la aceasta s-au prezentat Iulian Herțanu, deputatul Vlad Cosma, omul de afaceri Vladimir Ciorbă și o altă persoană care îl însoțea pe Vlad Cosma.

 

În aceste documente apare și o discuție pe care deputatul Sebastian Ghiță a purtat-o cu fostul director al Hidro Prahova, Dumitru Pantea, pe care îl roagă să "îi învețe" diverse lucruri pe cei doi domni pe care Ghiță îi trimite la el:

 

"Pantea: Alo, da!

Ghiță: Domnu' PANTEA, bună ziua!

Pantea: Bună ziua! Vă salut domnu' GHIȚĂ!

Ghiță: Tovarășul SEBASTIAN GHIȚĂ vă deranjează.

Pantea: Da.

Ghiță: Vreau să vă rog și eu ceva din suflet!

Pantea: Ia spuneți!

Ghiță: O situație importantă pentru județul nostru, pe care vreau să o aduc în atenția dumneavoastră și să vă rog tare mult să mă ajutați. E foarte important pentru mine!

Pantea: Spuneți-mi! Dacă se poate face ceva, cu multă plăcere.

Ghiță: Îmi dați voie să trimit doi domni la dumneavoastră, să discutați dumneavoastră părintește cu ei, să-i învățați cum să facă cel mai bine? Vă rog eu mult, mult de tot!

Pantea: Dar să vină repede, pentru că va trebui să plec.

Ghiță: Într-o oră dacă ajung, 45 de minute — o oră?

Pantea: Nu, e târziu, tre' să fiu la București.

Ghiță: Păi, și atunci, dacă veniți în București, nu vă opriți și pe la mine că sunt în Băneasa acolo? Vă zic eu unde când vă apropiați. 5 minute vă răpesc.

Pantea: Bine. Bine.

Ghiță: Și vin eu cu ei la dumneavoastră.

Pantea: Bine, bine!

Ghiță: Vă rog eu mult de tot!

Pantea: Deci la Băneasa acolo, da?

Ghiță: La Băneasa acolo, da, și bem o cafeluță împreună. Dar cam când credeți că ajungeți, la ce oră?

Pantea: Păi, eu plec în 5 minute, la...

Ghiță: Da.

Pantea: Deci să zic așa, 12 jumate... la unu îmi termin treburile. La unu îmi termin treaba. Deci pe la unu, unu și ceva, după ora unu.

Ghiță: Deci la unu ne sunăm amândoi pe telefon.

Pantea: Unu, unu jumate, da?

Ghiță: Vă mulțumesc mult mult de tot.

Pantea: Bine. La revedere!

Ghiță: Să trăiți! Sănătate!

Pantea: La revedere!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22