STENOGRAME SIVECO. Tiberiu Grabany, partenerul de afaceri al Irinei SOCOL, dezvaluie ANCHETATORILOR corespondența prin SMS purtată cu patroana SIVECO

P.c. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Partenerul de afaceri ilegale al Irinei Socol, Tiberiu Grabany, le-a descifrat anchetatorilor corespondența prin SMS purtată cu patroana Siveco. El a recunoscut toate acuzațiile și a povestit anchetatorilor, cu lux de amănunte, cum a decurs „afacerea”, relateaza Evenimentul zilei.

 

Milionara Irina Socol coresponda prin SMS cu omul său de încredere care-i furniza facturi false. Banii erau ridicați de șoferul unei familii de romi. Soții Gogu nu mergeau la bancă deoarece erau analfabeți. 

 

Un alt personaj central al anchetei era Valentina Mihai - Gogu, administrator al societății EuroVip SRL, persoană de etnie romă din satul Sinteşti- Ilfov. Conform rechizitoriului, toţi banii care au fost încasaţi de EuroVip de la Siveco au fost retraşi cash pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Banii erau retrași de șoferul patroanei dintr-un motiv simplu: soții Gogu nu știau să scrie și nici să citească, deci nu puteau avea relații contractuale cu banca.

 

Din documente rezultă că societatea EuroVip cumpăra fier vechi, dar vindea programe informatice.

 

Un alt pion al afacerii ilegale care avea ca scop fraudarea bugetului de stat era zugravul Nicușor Dincă. După ce a renovat apartamentul lui Grabany, cel din urmă i-a propus să intre într-o „combinație”, adică să înființeze mai multe firme tip „fantomă” prin care s-au desfășurat ulterior tranzacții fictive de milioane de euro. Luat la întrebări de procurori, zugravul Dincă a recunoscut acuzațiile.

 

Potrivit procurorilor, în ultimii opt ani Irina Socol a înregistrat în contabilitatea firmei Siveco 311 facturi reprezentând tranzacții financiare în valoare de 7,1 milioane de euro. Scopul acestor tranzacții a fost acela de a diminua impozitul pe venit datorat bugetului de stat. Socol a fost arestată acum două luni, în prezent fiind trimisă în judecată pentru evaziune fiscală.

 

STENOGRAME: „I-AM REMIS DIRECT SUMELE DE BANI LA SEDIUL SIVECO“

 

La interogatoriu, Tiberiu Grabany a explicat procurorilor cum se traduceau schimburile de SMS-uri cu Irina Socol.

Grabany: Finalizez mâine dimineață documentația primită. La ce oră vă găsesc mâine la birou?

Socol: 10.00.

Grabany: Din câte am înțeles, este OK dacă documentația este în limba Engleză?

Socol: Da.

 

CITITI SI: Irina Socol, presedintele Siveco, eliberata din arest preventiv, va ramane in arest la domiciliu

 

Explicația lui Grabany: Astfel, doamna Socol Irina îmi transmitea solicitarea de a-i restitui direct sume de bani, acest aspect era transmis de dumneaei sub limbajul „documentație”, „prezentare”, iar mențiunile dumneaei din mesaje referitoare la „limba engleză” semnificau moneda în care trebuia să îi restitui banii, respectiv euro. Menționez că în urma mesajelor transmise și primite de la doamna Socol, i-am remis direct acesteia sumele de bani la sediul Siveco, astfel cum rezultă și din evidența registrului de intrări în sediul firmei. Nu am discutat niciodată cu doamna Socol, telefonic sau direct, despre altceva decât despre modalitatea de restituire a sumelor primite de la Siveco. Așa cum am arătat în cuprinsul declarațiilor date, nu am prestat servicii IT pentru doamna Socol și nu am discutat altceva cu dumneaei decât despre restituirea banilor primiți de la firma dinsei.

 

La solicitarea procurorilor, Tiberiu Grabany a dat detalii și despre alte mesaje.

 

Grabany: Bună ziua. Rămăsese să primesc niște fișiere de la dvs. referitoare la ultima comandă, pe care încă nu le-am primit. Credeți că am putea reuși să încheiem comanda până la sfârșitul acestei luni? Aștept un răspuns. Cu stimă, Grabany!

Socol: Da. Ne străduim.

Socol: Am predat parțial astăzi.

Explicația lui Grabany: Aceste mesaje atestă împrejurarea că o informam direct pe doamna Socol Irina despre faptul că nu au fost efectuate plățile de către SC Siveco România SA către firmele mele și, prin urmare, nu aveam ce să îi restitui. Doamna Socol Irina a revenit în cursul acelei zilei cu precizarea că în urma informării mele privind lipsa oricărei încasări în acea zi, dumneaei a făcut plata parțial și, prin urmare, trebuia să retrag banii și să îi restitui direct.

 

Sintești, Silicon Valey pentru Siveco

 

Romii din Sintești primeau un „comision” pentru serviciile prestate, o taxă de 3% din valoarea facturilor false pe care le-au emis pentru SIVECO. Persoanele din satul Sintești se ocupă în principal cu colectarea deșeurilor de fier vechi. Potrivit rechizitoriului, procurorii urmează să identifice, într-un alt dosar, personajul „Aurel” cel despre care familia Gogu a declarat că îi preda sacoșele care sacoșele cu bani care s-au întors la Irina Socol. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22