Streinu-Cercel: Noul coronavirus afectează plămânii. Zece la sută dintre vindecați rămân cu sechele

Redactia | 12.03.2020

Spre deosebire de celelalte virusuri care circulă în prezent în România și care afectează aparatul respirator, noul coronavirus afectează plămânii, 10% dintre cei vindecați rămânând cu sechele.

Pe aceeași temă

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă”.

El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.

„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.

Acesta a menţionat că în prezent pe teritoriul României circulă peste 300 de virusuri cu tropism respirator.

Streinu Cercel a spus că este „falsă cu majuscule” afirmaţia conform căreia tratamentul cu vitamina C a fost foarte eficient în China.

Medicul a precizat că trebuie limitate deplasările şi aglomeraţiile care nu sunt necesare, în condiţiile în care oamenii nu îşi pot da seama după simptome care sunt cei bolnavi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22