STS: Tabletele nu vor putea fi folosite la prezidențiale. Sunt sigilate pentru ancheta parlamentară

Dora Vulcan | 10.09.2019

S-a aflat în sfârșit care a fost miza anchetei parlamentare de fraudare a alegerilor, reclamată chiar de cei care le-au organizat: indisponibilizarea tabletelor care asigură un vot transparent și sigur la

Pe aceeași temă

Tabletele care au fost folosite la votul pentru europarlamentare nu vor putea fi folosite și la prezidențiale pentru că sunt sigilate la comisia parlamentară care anchetează fraudarea votului.

STS încearcă să facă disponibile sistemele informatice până la prezidențiale, a dat asigurări prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan.

”(...) am rugat și comisia să aibă amabilitatea sa de a înțelege că timpul se scurge, noi nu am accesat terminalele, tabletele respective pentru că avem o solicitare foarte clară din partea comisiei de anchetă, de asemenea și sistemele informatice sunt sigilate, ca atare în momentul de față nu putem să lucrăm pe aceste sisteme. Este necesar ca în perioada următoare să se ia o decizie și aceste sisteme să poată fi folosite”, a spus Bălan la audierile sale din comisia de anchetare a așa-zisei fraude a alegerilor europarlamentare din 26 mai.

El spune că decizia disponibilizării tabletelor nu o poate lua decât comisia de anchetă și că un termen rezonabil pentru acest lucru ar fi cel de trei luni, în condițiile în care nu mai sunt trei luni până la alegeri.

„Un timp rezonabil este trei luni, dar nu mai sunt trei luni, o să încercăm și o să reușim să facem disponibile sistemele informatice și în perioada aceasta (...) Nu se pune problema de a nu le îndeplini pentru că eu cunosc foarte bine capabilitățile și capacitățile personalului pe care îl conduc”, a mai spus oficialul STS.

Tot miercuri, a fost audiat în comisia de anchetă directorul Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei, care a spus că au existat inadvertențe în centralizarea voturilor, care nu au afectat, însă, rezultatul final al alegerilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22