Studiu Covid-19: Copiii sunt transmițători cheie ai virusului, mai ales în gospodării

Laurentiu Gheorghe | 02.10.2020

Un studiu efectuat în India pe 500.000 de persoane care au fost expuse la SARS-CoV-2 arată că răspândirea continuă a virusului este condusă doar de un procent mic dintre cei care se infectează.

Pe aceeași temă

Mai mult, copiii și tinerii s-au dovedit a fi potențial mult mai importanți pentru transmiterea virusului – în special în gospodării – decât au identificat studiile anterioare, potrivit unei lucrări a cercetătorilor din Statele Unite și India publicată pe 30 septembrie în revista Science, preluată de technologynetworks.com.

Cercetătorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din California, Berkeley, au lucrat cu oficiali din domeniul sănătății publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu și Andhra Pradesh pentru a urmări căile de infecție și rata mortalității în rândul a 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2. Este cel mai mare studiu de urmărire a contactelor efectuat în lume pentru orice boală.

Cercetătorul principal Ramanan Laxminarayan a declarat că lucrarea este primul studiu amplu care surprinde măsura extraordinară în care SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, în care un procent mic din populația infectată transmite virusul către mai mulți oameni. Cercetătorii au descoperit că 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciunul dintre contactele lor, în timp ce doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.

„Studiul nostru prezintă cea mai mare demonstrație empirică de super-răspândire de care suntem constienți în orice boală infecțioasă”, a spus Laxminarayan. „Fenomenele de super-transmitere sunt mai degrabă regula decât excepția atunci când se urmărește răspândirea COVID-19, atât în India, cât și probabil în toate locurile afectate”.

Cercetătorii au prezentat primele dovezi la scară largă a faptului că implementarea carantinei a avut o contribuție substanțială la reducerea răspândirii coronavirusului.

Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că șansele ca o persoană cu coronavirus, indiferent de vârstă, să transmită virusul unui contact apropiat variază de la 2,6% în comunitate la 9% în gospodărie. Cercetătorii au descoperit că adulții tineri și copiii – care au reprezentat o treime din cazurile de COVID – au avut un rol substanțial în răspândirea virusului în populațiile studiate.

„Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”, a spus Laxminarayan. „Am constatat că decesele și cazurile raportate au fost mai concentrate în cohorte mai tinere decât ne-am așteptat pe baza observațiilor din țările cu venituri mai mari”.

Studiul a mai constatat că tinerii și copiii au mult mai multe șanse de a contracta coronavirusul de la persoanele de vârsta lor. În toate grupele de vârstă, oamenii au avut o probabilitate mai mare de a lua virusul de la persoane de aceeași vârstă. Probabilitatea generală de a contracta coronavirusul a variat de la 4,7% pentru contactele cu risc scăzut până la 10,7% pentru contactele cu risc ridicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22