Studiu IRES: Romania, in viziunea romanilor: O tara devastata de frici. Creste perceptia iminentei unor riscuri, incertitudinea si neincrederea in societate

P.c. | 07.05.2015

Pe aceeași temă

Conform unui studiu IRES despre perceptiile romanilor legate de securitatea nationala, acestia considera ca Romania este o tara nesigura, cu cetateni speriati, care pe termen scurt se confrunta cu riscul unui razboi, iar pe termen lung si mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, relateaza Hotnews.

 
"Romania apare ca o tara devastata de frici si de perceptia unor pericole care pandesc individul, comunitatile sau chiar tara in totalitatea ei, la tot pasul. Universul social al romanului pare populat de nesiguranta si incertitudini, de spaime si viitoare pericole care il determina la actiuni sau reprezentari fataliste sau pesimiste cu privire la viitor" se arata in analiza datelor din studiu, semnata de sociologul Vasile Dancu.

 

"In Romania creste perceptia iminentei unor riscuri si, alaturi de aceasta, se dezvolta o situatie de incertitudine care face sa creasca neincrederea in societate si o neliniste legata de securitatea individuala sau posibilitatea controlului propriului destin", explica Vasile Dancu.
 

CITITI SI: SONDAJ INSCOP: Increderea ca Romania se îndreapta într-o direcție bună scade

 

"Riscuri precum nesiguranta locului de munca sau cel legat de somaj sunt cele cu care ne-am obisnuit in ultimele decenii, dar la ele se adauga mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Romanii sunt tot mai speriati de traficul si consumul de droguri sau de riscul unui razboi in zona", spune sociologul.


Riscul de dictatura are o incidenta de 39% desi suntem convinsi ca democratia a invins definitiv.
 

2 din 10 romani se simt amenintati de ceva in momentul realizarii acestei anchete. Dintre acestia, cei mai multi se simt amenintati de saracie sau de lipsa banilor - 25%, de imbolnavire sau probleme de sanatate - 19%, dar si de razboi sau acte de terorism - 11%. 


Alti 9% declara ca se simt amenintati de pierderea locului de munca, 5% de negasirea unuia, alti 5% de criza economica, iar 4% de nesiguranta privind ziua de maine. Cei mai multi dintre respondenti sunt rezervati in modul in care vad viitorul, 46% crezand ca acesta va fi la fel ca prezentul. In acelasi timp, 27% cred ca acesta va fi mai bun decat prezentul, iar 22% ca va fi mai rau.
 

Riscul cu care considera cei mai multi dintre participantii la studiu ca se confrunta Romania pe termen scurt este cea de razboi - 19%, acesta fiind urmat de criza economica - 7%, de cresterea ratei somajului si a lipsei locurilor de munca - 5%, precum si de saracie. 
 

2% dintre participanti cred ca Romania nu este expusa la nici un risc, pe termen scurt, iar 44% nu stiu la ce riscuri este expusa tara noastra.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22