SUA ar fi început să mute focoasele nucleare din Turcia în România. MAE neagă informaţia

E.b. | 18.08.2016

EurActiv.com susţine, citând surse independente, că Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România. Contextul ar fi legat de escaladarea tensiunilor dintre Washigton şi Ankara, în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Însă, Ministerul de Externe a negat faptul că teritoriul român a devenit noua gazdă a armelor nucleare americane.

Pe aceeași temă

 

Între timp, jurnaliştii de la EurActiv.com au cerut o reacţie din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american din Europa. Însă, blocul militar occidental a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: ”Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”, conform News.ro.

 

De asemenea, un răspuns s-a cerut din partea Departamentului de Stat, care a precizat că Departamentul de Apărare a Statelor Unite este cel însărcinat cu oferirea unui răspuns în acest caz.

 

Însă, potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole tehnice şi politice.

 

”Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.

 

Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece, care este situată la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.

 

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Eventual, comandantul turc al bazei militare a fost arestat şi inculpat în legătură cu puciul eşuat. Însă, întrebarea rămâne dacă americanii ar fi putut să menţină controlul asupra focoaselor nucleare în cazul izbucnirii unui conflict civil în Turcia.

 

O altă sursă independetă a declarat că relaţiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult în ultima lună, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru găzduirea focoaselor nucleare americane. Aşadar, transferul focoaselor nucleare a început spre baza militară de la Deveselu.

 

Localitatea Deveselu a devenit, în urmă cu câteva luni, gazda sistemului antirachetă american. Liderii ruşi şi-au exprimat furia cu privire la sistemul antirachetă de la Deveselu şi rolul acestuia în legătură cu Rusia.

 

Însă, MAE neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane.

 

Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informațiile potrivit carora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare stationate în Turcia spre România, conform Agerpres.

 

”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com.

 

Însă, potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial.Totuşi este o informaţie publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22