SUA caută împreună cu România și R. Moldova rute noi pentru exporturile de cereale din Ucraina

Redactia | 31.08.2023

SUA colaborează cu România și Republica Moldova pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei pe Dunăre, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat de la Washington.

Pe aceeași temă

Cooperarea are loc în contextul în care SUA explorează rute alternative pentru exporturi, după ce Rusia s-a retras din Inițiativa privind Cerealele pe Marea Neagră, scrie Agerpres.

„Căutăm să sprijinim rute alternative: cea mai proeminentă este ruta Dunării. Acest traseu rămâne în apele teritoriale ale NATO. Așadar, este unul foarte atractiv pentru noi, deoarece se menține într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

„Această (rută) poate aduce o cantitate semnificativă. Vom încerca să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a spus oficialul. În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii și moldovenii pentru a discuta despre maximizarea traseului Dunării, a adăugat sursa citată. Acordul privind cerealele, intermediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Luna trecută, Moscova a ieșit din acord, acuzând Occidentul că împiedică exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei.

Acordul a avut ca scop atenuarea unei crize alimentare globale și a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbușirea sa, prețurile cerealelor au crescut, deoarece forțele ruse au vizat porturile ucrainene cu salve de rachete și drone. Ucraina este un mare cultivator și exportator de cereale la nivel mondial și, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de apă adâncă de la Marea Neagră, Odesa și Mikolaiv (Nikolaev), dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

Washingtonul a lucrat, de asemenea, cu Turcia pentru a sprijini eforturile sale de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a adăugat oficialul. „Nu suntem direct implicați în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU și cu turcii în sprijinul încercării de a vedea repornirea acestuia”, a spus sursa. Turcia încearcă să convingă Rusia să revină la acordul privind cerealele, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan este așteptat să se deplaseze în curând în Rusia pentru a discuta despre acordul prăbușit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22