SUA si Cuba restabilesc relatiile diplomatice, dupa mai bine de JUMATATE DE SECOL. Barack Obama: Avem o relatie unica. Raul Castro: Am decis normalizarea relatiilor

T.d. | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Statele Unite ale Americii si Cuba au decis, miercuri, restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte in 1961. “Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat presedintele american, Barack Obama. Papa Francisc a jucat un rol esential în negocierile dintre cele doua tari, a explicat un oficial american de rang înalt, potrivit Mediafax.

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.

Printre măsurile luate, liderul de la Casa Alba a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

"Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare", a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relaţiilor la nivel medical şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Preşedintele Statelor Unite i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: "Todos somos americanos" ("Suntem toţi americani").
 

Havana confirma

Situatia creata a fost confirmata si de liderul cubanez Raul Castro. Acesta a precizat ca problema embargoului american impus ţării sale urmează să fie rezolvată, potrivit AFP.

"Am decis normalizarea relaţiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic", a spus Raul Castro.

Cuba a decis eliberarea a 53 de persoane considerate deţinuţi politici, în cadrul măsurilor pentru ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite, anunţă un oficial american, potrivit sursei citate.

"Guvernul cubanez a acceptat să elibereze 53 de persoane considerate deţinuţi politici", a explicat oficialul american.

Statele Unite şi Cuba au decis miercuri restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul său cubanez, Raul Castro. Conversaţia telefonică a durat aproximativ 50 de minute.

Administraţia Statelor Unite va anunţa miercuri măsuri în vederea normalizării relaţiilor cu statul cubanez.

Americanul Alan Gross, deţinut cinci ani în Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, în schimbul a trei cubanezi condamnaţi în SUA.

Papa Francisc a jucat un rol crucial în negocierile dintre Statele Unite şi Cuba, a explicat un oficial american de rang înalt. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22