SUA Stare de asediu in Baltimore: Moartea unui barbat de culoare, din cauza unor rani suferite in arestul politiei, provoaca proteste violente

P.c. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Un sir de violente a izbucnit, luni, dupa inmormantarea unui barbat de culoare, in varsta de 25 de ani, care a murit in spital pe data de 19 aprilie, la o saptamana dupa ce suferise mai multe rani in arestul politiei. Mai multe cladirii au fost arse, magazine au fost jefuite, 20 de politisti au fost raniti si 250 de persoane au fost arestate, relateaza Hotnews.


Protestele produse de moartea lui Freddie Grey au avut loc in contextul nemultumirilor aparute anul trecut, cand politia a omorat barbati afro-americani, neinarmati, in Ferguson (Missouri), New York City dar si in alte orase.
 

Timp de o saptamana protestele au fost pasnice, primarul orasului Baltimore a declarand ca, dupa inceperea violentelor, a incercat sa evite un raspuns in forta care ar fi provocat si mai multe violente. "Este un act de echilibristica foarte delicat, cand trebuie sa ne asiguram ca gestionam dar nu escaladam problema", a declarat Stephanie Rawlings-Blake.
 

Protestul din Baltimore

 

"Au daramat orasul noaptea trecuta, iar astazi incercam sa il reconstruim", a declarat Perry Hopkins, care a format marti dupa-amiaza, impreuna cu alti barbati din comunitate, un cordon de protectie care a separat politia de multime.
 

Scolile, mai multe birouri guvernamentale si numeroase afaceri din oras au ramas inchise marti in asteptarea imbunatatirii conditiilor de securitate.

 

Decretarea starii de asediu

 

Primarul a impus in cele din urma starea de asediu pentru o saptamana. Barurile si restaurantele s-au inchis devreme si niciun adult nu mai are permisiunea de a mai fi pe strazi dupa ora 22:00 : "Nu avem exceptii in afara de cauzele medicale si plecatul sau venitul de la serviciul. Vom opri oamenii care se afla pe strada dupa ora de stingere. Luam lucrul acesta in serios. Nu vrem sa recurgem la nicio actiune de forta", a declarat comisarul de politie Anthony Batts pentru presa.
 

Mii de politisti si trupe ale Garzii Nationale au iesit pe strazi pentru a impune respectarea regulilor impuse de starea de asediu.


Peste 3000 de politisti din Maryland, New Jersey si Districtul Columbia, precum si membri ai Garzii Nationale, echipati cu casti de protectie, si-au preluat pozitiile in fata sediilor unor firme si in fata spitalelor din Baltimore.

 

Barack Obama: Violenta fara sens, generata de o mana de oameni

 

Presedintele american Barack Obama a condamnat marti violentele de la Baltimore, evocand "o criza latenta" in Statele Unite intre politie si populatia de culoare. Obama a criticat aspru "o violenta fara sens" generata de "o mana de oameni".
 

Cei care au stat la originea ciocnirilor de luni "ar trebui tratati ca infractori", a subliniat el, apreciind ca nu poate fi vorba de "un protest". "Este vorba de o criza latenta. Nu este nimic nou si nu trebuie sa pretindem ca este nou", a precizat Obama, cerand politiei si populatiei de culoare sa recurga la "introspectie".
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22