Pe aceeași temă
Suedia, care va prelua presedintia UE in 1 iulie, este in favoarea mentinerii mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei pe justitie, dar nu considera ca acesta trebuie extins la gestionarea fondurilor europene, a declarat ambasadorul suedez la Sofia, Paul Beijer, presei bulgare, citat de Newsin.
Intrebat de cotidianul "Standart" daca este adevarat ca Suedia a propus ca monitorizarea Romaniei si Bulgariei sa fie extinsa la fondurile europene si implementarea criteriilor de aderare la Zona Euro si Spatiul Schengen, ambasadorul suedez la Sofia, Paul Beijer, a raspuns: "Acestea sunt doar zvonuri".
El a adaugat ca "pozitia Suediei este ca mecanismul de monitorizare si cooperare este bun pentru Bulgaria si UE" si ca Sofia a facut progrese in ultimii trei ani, dar mai sunt multe de facut, "asa ca monitorizarea trebuie sa continue". "Nu are sens sa ne grabim sa tragem concluzii inainte ca raportul Comisiei Europene sa fie facut public", a adaugat el totusi.
Viitoarea presedintie suedeza a UE isi exprimase deja, prin vocea ministrului pentru afaceri europene Cecilia Malmstrom, opinia ca mecanismul de cooperare si verificare a fost "de ajutor" pana acum, iar UE a invatat sa monitorizeze si implementarea, nu doar adoptarea aquis-ului. Intrebata saptamana trecuta daca va sustine mentinerea mecanismului de cooperare si verificare pentru Bulgaria si Romania si dupa urmatoarele rapoarte ale Comisiei Europene, Malmstrom a spus insa ca deocamdata este prea devreme pentru a prefigura un raspuns.
"Rapoartele Comisiei trebuiau sa apara in iulie si inteleg ca au fost putin amanate pana in luna septembrie. Vom lucra indeaproape cu Comisia pentru a vedea evaluarea si raportul din septembrie si pentru a avea un dialog cum sa procedam mai departe. Cred ca atat in Romania, cat si in Bulgaria exista intelegerea ca acest mecanism a fost de ajutor pana acum in procesul de reforma. Este insa prea devreme sa spunem cum vom continua", a spus Malmstrom.