Summit B9 - Biden amenință cu represalii dure în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO

L. G. | 22.02.2023

Președintele Joe Biden a declarat că după cel de al Doilea Război Mondial niciodată n-a mai fost o țară invadată așa cum a fost Ucraina.

Pe aceeași temă

„Avem aliați puternici. Domnule secretar NATO, ați făcut treabă bună. Marcăm un an de la invadarea Ucrainei și suntem încă puternici și uniți. „Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict. Liderii din jurul acestei mese sunt pregătiți să afirme că ne unesc aceleași valori. Vom continua să susținem împreună Ucraina. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO” a spus Joe Biden la începutul discuților cu liderii B9.

„Susținem refugiații ucraieni. Vrem să le oferim acces la condiții decente.  Vom apăra fiecare centimetru al NATO. NU e vorba numai de Ucraina, ci de toată lumea. De la al Doilea Război mondial nu s-a mai întâmplat ca o țară să fie invadată cum a fost Ucraina”, a mai spus Biden.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Varșovia, la summitul B9 la care participă și președintele american Joe Biden, că liderii de pe Flancul estic al NATO au datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii şi a subliniat că prezenţa militară americană crescută trebuie să continue.

„Acest război a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice”, a spus şeful statului în deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia.

Jens Stoltenberg a transmis că trebuie întrerupt ciclul de invazii al lui Vladimir Putin, amintind de Georgia, Crimeea și Donbas:

”Aș dori ca următorul summit NATO să fie în SUA. Vladimir Putin nu e pregătit de pace la un an de război. Nu știm când se va termina războiul, dar când se va termina trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Am văzut Georgia în 2008, Crimeea și Donbas în 2014 și invazia de anul trecut. Trebuie să distrugem acest ciclu. Aliații NATO nu au fost niciodată mai uniți. Vom apăra fiecare centimetru din NATO în baza articolului 5”, a spus șeful NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22