Summitul de la Berlin: Ministrii de Externe din formatul Normandia cer oprirea luptelor din Ucraina. ONU: 6.100 de morti, intr-un an de conflict

M. B. | 14.04.2015

Pe aceeași temă

Miniștrii de Externe din Germania, Franța, Rusia și Ucraina au analizat luni modul în care este respectat Acordul de la Minsk, la două luni de la semnarea acestuia, și au cerut părților încetarea luptelor din estul Ucrainei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

 

Întâlnirea a avut loc după un weekend cu lupte, în apropiere de Șirokin și aeroportul din Donețk, în care a fost folosit armament greu.

 

Într-un comunicat emis la finalul summitului, luni noaptea, cei patru miniștri de externe și-au exprimat "profunda îngrijorare" legat de violarea acordului și au cerut oprirea luptelor.

 

Ei au cerut "retragerea armamentului greu", dar și a "mortierelor, armelor grele cu calibrul sub 100 mm, precum și tuturor tipurilor de tancuri". Acest apel "merge mai departe" de acordul de la Minsk semnat în februarie, a declarat șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier,citat de Agerpres.

 

Steinmeier a subliniat că discuția de luni noapte a fost "foarte lungă, foarte intensă și în parte foarte conflictuală".

 

"Nimic nu este ușor în criza ucraineană, nu este o noutate", a remarcat el, subliniind că nu există "nicio alternativă" la dialogul politic.

 

Rezultatele întâlnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai G7 marți și miercuri la Lübeck (nordul Germaniei), în timp ce violența s-a intensificat în estul Ucrainei în ultimele zile.

 

Luni, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunțat că, între 15 aprilie 2014 și 9 aprilie 2015, în conflictul armat din estul Ucrainei au murit 6.100 de de persoane și au fost ucise alte 15.400.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22