Supercomisia americană nu a putut ajunge la un acord privind reducerea datoriei SUA

Fara Autor | 22.11.2011

Pe aceeași temă

 

"Supercomisia" americană, desemnată să reducă datoria Statelor Unite, a anunţat, luni, că nu a putut ajunge la un acord privind reducerea datoriei, după trei luni de eforturi, şi a dat un semnal negativ pieţelor financiare.
 
"Supercomisia", formată atât din democraţi, cât şi din republicani, este cel mai ambiţios proiect al Washington-ului din ultimii ani, în încercarea de a găsi o soluţie pentru imensa datorie a Statelor Unite, însă nu a reuşit să ajungă la o concluzie. 
 
Preşedintele american Barack Obama a acuzat republicanii de eşecul lucrărilor comisiei Congresului, apreciind că prea mulţi dintre ei "refuză să asculte vocea raţiunii şi a compromisului".
 
"Suntem profund dezamăgiţi că nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului între cele două părţi", au declarat senatoarea democrată Patty Murray şi reprezentantul republican Jeb Hensarling, într-un comunicat comun, citat de Mediafax.
 
"În pofida incapacităţii noastre de a rezolva divergenţele simnificative din cadrul comisiei, punem capăt acestui proces fiind uniţi în convingerea că criza datoriei în care a plonjat ţara noastră trebuie rezolvată şi că nu putem aştepta generaţia viitoare ca acest lucru să fie făcut", au adăugat cei doi parlamentari.
 
Cei 12 membri ai acestei comisii mixte - şase republicani şi tot atâţia democraţi - au fost desemnaţi să reducă deficitul de 1.200 de miliarde de dolari ai SUA şi au la dispoziţie până miercuri la miezul nopţii pentru a adresa recomandările.
 
La câteva minute după constarea eşecului comisiei, Obama a dat asigurări că ţara nu riscă să intre în incapacitate de plată. De asemenea, el a spus că va menţine presiunea asupra aleşilor şi a ameninţat cu veto orice tentativă a Congresului de a atenua reducerile bugetare care urmează să intre automat în vigoare.
 
Înainte de constatarea eşecului, aleşii au părut mai mult decât oricând divizaţi cu privire la mijloacele de a ajunge la o reducere a datoriei. Democraţii mizeaz pe creşterea impozitelor pentru bogaţi, începând din 2013, în timp ce republicanii promovează tăieri drastice în programele sociale.
 
În lipsa unui acord, legea prevede punerea în aplicare automată, începând din 2013, a reducerii cheltuielilor în valoare de 1.200 de miliarde în zece ani, repartizaţi în părţi egale între apărare şi programele sociale.
 
Preşedintele Obama, candidat pentru un al doilea mandat, a avertizat deja că în timpul propriei campanii nu va ezita să îi critice pe republicani, a căror poziţie constă în refuzarea, indiferent de cost, a creşterii impozitelor pentru americanii cei mai înstăriţi.
 
Pe termen scurt, impasul privind reducerea datoriei conjugat cu problemele economice europene ar putea transmite un semnal negativ pieţelor.
 
"Situaţia este foarte gravă şi, din mai multe puncte de vedere, inedită", a considerat, duminică, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a avertizat împotriva unor eventuale tulburări sociale în cazul în care stagnarea economică şi nivelul ridicat de şomaj vor continua să afecteze moralul pieţelor.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22