Supraputeri conferite de Parlament comisiei de control al SRI, condusă de Țuțuianu

Dora Vulcan | 26.04.2017

Parlamentul a modificat, cu 273 voturi pentru și 23 împotrivă, functionarea Comisiei de control al SRI, care primeste competente suplimentare: initierea de legi ale securitatii nationale, examinarea rapoartelor interne ale SRI, transformarea SRI în serviciu de pază pentru membrii comisiei, la cerere.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Discutiile privind modificarea competentelor Comisiei SRI au aparut imediat dupa ce Adrian Tutuianu (PSD) a preluat sefia Comisiei. Majoritatea modificarilor se refera la asigurarea unui control mai strict asupra Serviciului Roman de Informatii, avand in vedere ca Hotararea Parlamentului in baza careia operea nu a mai fost actualizata din 1993, transmite News.ro.

 

 

 

Astfel, Comisia va putea verifica "modul in care SRI asigura respectarea, in cadrul activitatii de informatii, a drepturilor si libertatilor personale" si analizeaza petitiile persoanelor care se considera lezate in drepturile si libertatile lor.

 

 

 

Noua Hotarare prevede si precizari cu privire la modul in care sunt audiati angajatii si reprezentantii SRI.

 

 

 

O noua prerogativa este cea privind posibilitatea initierii proiectelor de lege, precum si avizarea proiectelor ce vizeaza sfera de activitate a SRI.

 

 

Comisia va putea sesiza Presedintele Romaniei, organele de cercetare penala, CSM, Curtea de Conturi, ANAP si ministere "in situatia in care se constata posibile incalcari ale legii de catre SRI".

 

 

 

Membrii Comisiei de control al SRI vor putea fi protejati, la cerere, de SRI-ul pe care îl controlează. Adică SRi, structura controlată de comisie se va putea transforma, la cerere, în bodiguard al membrilor comisiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22