Supraviețuitor din Colectiv, despre cazul femeii din Olt: Pintea minte de îngheață apele

Dora Vulcan | 03.11.2019

Un supraviețuitor al incendiului din Colectiv spune că femiea de 61 de ani purtătă două săptămâni între spitale trebuie internată din primul moment în străinătate.

Pe aceeași temă

Mihai Grecea, un supraviețuitor al tragediei din Colectiv, afirmă că ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea ”minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare” referitoare la procedura care se aplică în cazul unui mare ars.

Reacția sa vine după ce ministrul Pintea a făcut precizări despre cazul unei paciente cu arsuri, ale cărei răni ar fi fost subevaluate într-o primă fază.

"Ministrul Sănătății demisionar Sorina Pintea minte de îngheață apele sau nu cunoaște legislația în vigoare pe care ea însăși a semnat-o (pentru completările aduse). Mă refer la OMS 476/2017 upgradat la începutul lui septembrie. Iata ce spune: 'Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori.' ", afirmă Mihai Grecea, unul din supraviețuitorii incendiului din Colectiv.

Femeia în vârstă de 61 de ani, din județul Olt, care a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din corp, a fost operată după două săptămâni de la accident, la Iași, după ce anterior a fost internată la spitalul din Slatina, apoi la Brașov. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, despre femeia cu arsuri grave, internată la Slatina, transferată la Brașov și operată la Iași, că a fost subevaluată inițial și, din cauza infecției, nu s-a putut aplica grefa de piele imediat, dar că medicii specialiști în arsuri și-au făcut treaba.

"Cum puteți minți în halul acesta, doamna ministru Pintea? Această pacientă trebuia să fie internată într-un centru de arși din străinătate din primul moment. Nici una dintre unitățile funcționale din România nu sunt centre de arși și nu îi pot oferi acestei femei șansele maxime de a scăpa. Nu au baza materială necesară și nici experiența să o salveze. Se pare că am pierdut un an de zile degeaba să facem mecanism de transfer al pacienților în străinătate...", este mesajul lui Mihai Grecea pentru ministrul Sănătății.

El îi amintește lui Pintea ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății nr. 476/2017 care normează tratarea pacienților mari arși.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22