Surpriza de Paște: Fostul președinte AEP, candidat la europarlamentare, Daniel Barbu, urmărit penal

Laurentiu Gheorghe | 24.04.2019

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu - candidat ALDE pentru Parlamentul European - a fost pus sub urmărire penală în dosarul privind subvențiile acordate de stat PSD.

Pe aceeași temă

Dosarul deschis de procurorii DNA în cazul trezorierului PSD, Mircea Drăghici, acuzat de delapidarea fondurilor primite ca subvenție de la stat de către social-democrați ia amploare. Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare, fost ministru al Culturii, fost președinte al AEP, apropiat al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub urmărire penală după ce miercuri dimineață a fost audiat timp de jumătate de oră la sediul DNA.

Imagini pentru tariceanu barbu

Daniel Barbu este acuzat de procurori că în perioada în care a condus AEP nu a urmărit cum sunt cheltuiți banii primiți ca subvenție de către partidele politice și ar fi stopat controlul la PSD.

Din comunicatul DNA cu acuzațiile aduse fostului șef AEP:

  • În perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice.

  • Nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli.

  • Ar fi stopat unele controale aflate în curs.

  • Daniel Barbu este acuzat că, printr-o adresă din 22 ianuarie, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul (Mircea Drăghici - n.r.) unui partid (PSD - n.r.), în calitate de președinte al AEP, ar fi dispus în mod discreționar oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică.

  • DNA arată că în Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

  • Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de „unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor ”, Daniel Barbu nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în 27 februarie din funcția de președinte al AEP, mai spun procurorii DNA.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu a fost audiat miercuri la DNA.

În 22 ianuarie, Daniel Barbu, numit de ALDE la conducerea AEP, a dispus suspendarea controlului AEP la PSD privind cheltuirea banilor primiți din subvenții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22