Surse Adevarul: Ponta nu a discutat cu presedintele Iohannis subiectul recunoasterii Kosovo

M. B. | 28.05.2015

Pe aceeași temă

Foto: B29

 

Victor Ponta nu a discutat cu președintele Klaus Iohannis problema recunoașterii Kosovo, înainte de a declara la Tirana posibilitatea ca România să ia noi decizii în această chestiune, au declarat pentru Adevarul surse din apropierea premierului.

 

”În anul 2008, România a decis să nu recunoască independența Kosovo. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Guvernele s-au schimbat și ar putea fi luate unele decizii noi în ceea ce privește recunoașterea Kosovo”, a declarat Ponta la Tirana, la finalul summitului statelor din sudul și estul Europei, potrivit ziarului kosovar Epoka E Re.

 

Aceleași surse Adevărul susțin însă că declarația lui Ponta ar fi fost scoase din context de presa kosovară care le-a transmis. „ictor Ponta nu a spus explicit că România ar susţine recunoaşterea Kosovo. Este o supralicitare a declaraţiei. A spus, în schimb, că s-au schimbat multe din 2008, de când România a decis să nu recunoască independenţa Kosovo“, au precizat sursele citate.

 

Această variantă, a preluării partinice, este susținută și de surse de la Administrația prezidențială întrebate de Adevărul.

 

Premierul Ponta a mai avut declarații în care se pronunța pentru recunoașterea statului Kosovo, de exemplu în timpul vizitei din 2913 în SUA, când i-a declarat vicepreședintelui american, Joe Biden, că România va recunoaște independența Kosovo în anul 2015, după ce Traian Băsescu nu va mai fi președinte al României.

 

Anterior, președintele Băsescu avertizase că "Potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care poate recunoaşte sau nu un stat".

 

De asemenea, premierul a mai avut și recent inițiative de politică internațională fără să-l consulte pe șeful statului, cel care are atribuții în acest domeniu.

La începutul acestei luni, Iohannis l-a acuzat pe Ponta că a plecat “pe cont propriu” in turneul efectuat in mai multe state arabe.

 

“Prim-ministrul Victor Ponta a plecat pe cont propriu, nu a discutat cu mine in prealabil vizita pe care a facut-o in statele din Arabia. M-a informat dupa ce a revenit in tara ca a fost acolo si ca a avut niste discutii senzationale, nu stim exact despre ce, dar se pare ca au fost foarte bune”, a spus presedintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22