Surse Hotnews: Presedintele nu ar incuraja revenirea la alegerea primarilor in doua tururi

Iulian Popescu | 18.12.2015

Presedintele Klaus Iohannis nu ar incuraja demersul pentru revenirea la alegerea in doua tururi de scrutin a primarilor, desi sustine acest principiu, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Pe aceeași temă

 

In conditiile in care legea a fost deja promulgata de presedintie, singurul demers posibil pentru schimbarea actului normativ este atacarea la Curtea Constitutionala.

 

Potrivit surselor citate Hotnews, motivele invocate de seful statului tin de momentul apropiat al alegerilor locale, in conditiile in care nu se recomanda schimbarea legislatiei mai devreme de un an, dar si faptul ca alegerile intr-un tur sau doua nu vor schimba prea mult numele viitorilor primari alesi.

 

Primari alesi din primul tur

 

In 6 mai, Camera Deputatilor a adoptat – in calitate de for decizional – proiectul de lege privind alegerile locale.

 

Modificarile aduse prevad ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur, iar presedintii de CJ-uri sa fie alesi indirect, prin vot secret al consilierilor judeteni.

 

Astfel, proiectul adoptat de deputati prevede ca presedintii de CJ-uri, vicepresedintii si viceprimarii vor fi alesi in mod indirect, prin vot secret, de consilerii judeteni, cu majoritate simpla. Ei vor putea fi demisi motivat la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica doua treimi din voturile totale.

 

De asemenea, primarii vor fi alesi intr-un singur tur, potrivit unei ale prevederi a proiectului.

 

In plus, toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22