Surse: Iohannis i-ar fi cerut lui Cîțu să renunțe la funcția de prim-ministru

Laurentiu Gheorghe | 19.10.2021

Președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut noului șef al PNL, Florin Cîțu, să renunțe la candidatura pentru funcția de premier ceea ce ar fi condus la tensiuni între cei doi, relatează G4Media.ro

Pe aceeași temă

Între președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Florin Cîțu, au apărut tensiuni majore după ce șeful statului i-a cerut vineri lui Cîțu să renunțe la candidatura pentru postul de premier, în cazul în care nu găsește o soluție politică pentru crearea unei majorități guvernamentale, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Vineri, la discuțiile cu mai mulți lideri PNL, Klaus Iohannis i-a cerut lui Florin Cîțu să nu renunțe la funcția de prim-ministru, concluzia fiind că are șanse minime să coaguleze o majoritate guvernamentală atât timp cât și USR și PSD au afirmat răspicat că nu-l vor vota.

Nu e clar în acest moment cum se va tranșa acest conflict, având în vedere că însuși președintele Iohannis este cel care l-a susținut puternic pe Florin Cîțu în competiția internă din PNL cu Ludovic Orban.

Pe de altă parte surse apropiate de Palatul Cotroceni neagă aceste zvonuri privind apariția de tensiuni între Iohannis și Cîțu. Mai mult, în cazul în care un eventual guvern Cîțu 2 va fi respins în Parlament, liberalii sunt dispuși să meargă pe varianta alegerilor parlamentare anticipate.

Într-o asemenea situație, alegerile anticipate ar fi practic agreate de toate partidele parlamentare. Declanșarea lor depinde însă de președintele Iohannis, căruia articolul 89 din Constituție îi oferă marjă largă de manevră, dizolvarea Parlamentului după respingerea a două propuneri de guvern fiind doar o posibilitate, nu o obligație. În același timp, liberalii ar putea ajunge să-și dorească alegeri anticipate și din cauza frământărilor din interiorul partidului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22