Șușară, Budeș și Coste reclamați la CNCD pentru limbaj violent la adresa femeilor agresate

Redactia | 09.08.2019

Criticul de artă şi scriitorul Pavel Şuşară, regizorul de teatru Bogdan Budeş şi arhitectul Dragoş Coste au fost reclamaţi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de mai multe asociaţii.

Pe aceeași temă

Aceştia sunt acuzaţi că au postat pe reţelele de socializare mesaje vulgare, denigratorii şi discriminatorii la adresa femeilor agresate din România, după cazul Caracal, soldat cu uciderea a două fete de 15 și 18 ani, și după cel de la Galați în care un echipaj de poliție asista impasibil, fără să intervină în ajutorul unei fete de 14 ani, plină de sânge.

Dacă primii doi și-au îndreptat furia în special împotriva feministelor, care, spun ei, nu ar fi reacționat suficient de virulent în cele două cazuri, cel de al treilea vorbește într-un limbaj incalificabil chiar la adresa victimelor violului. Coste le numește generic ”vagaboande”, în condițiile în care Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu au fost și omorâte, după cum deja se știe, în cazul Caracal, luând în schimb apărarea polițiștilor și făcând referire exact la contextul în care Alexandra și Luiza au ajuns să fie luate cu mașina.

Dragoș Coste, fost candidat al USR pentru Senat, exclus din partid în urma unui derapaj similar, a postat pe contul de Facebook un comentariu jignitor și descalificant la adresa minorei din Galați ignorată de doi agenți de poliție, în ciuda faptului că fetița de 14 ani, internată într-un centru de plasament, era plină de sânge pe picioare. Mesajul său, însă, lovește prin ricoșeu și asupra Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani care a urcat ”la ocazie„ în mașina lui Gheorghe Dincă, cel care avea să o violeze și să o ucidă, referindu-se la cele două ipostaze, în care fata de la Galați nu a urcat în mașină, pentru simplu motiv că polițiștii nu s-au oferit să o ajute, și cea de la Caracal, care s-a urcat în mașina viitorului său criminal în termeni incalificabili, reducând totul la dorința de a avea sau nu relații sexuale. În condițiile în care Alexandra Măceșanu, se știe, avea 15 ani iar violatorul și ucigașul său 66 și nicio clipă în cazul cu pricina nu s-a vorbit de intenția fetei de a întreține astfel de relații cu cel care avea să o ucidă, dimpotrivă: a fost sechestrată pentru a fi violată.

„Mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor au depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva a trei persoane publice care au făcut afirmaţii denigratorii şi discriminatorii la adresa femeilor şi a mişcării feministe din România. Cei vizaţi de plângere sunt Pavel Şuşară, critic de artă şi scriitor, Bogdan Budeş, regizor de teatru şi traducător şi Dragoş Coste, arhitect şi fost membru USR”, au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă remis de mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor: Asociaţia E-Romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Front şi Centrul Filia.

Organizaţiile semnatare consideră că cei trei „trebuie sancţionaţi pentru afirmaţiile inacceptabile făcute în spaţiul public”.Potrivit comunicatului, Pavel Şuşară a postat, în data de 6 august, pe reţeaua socială Facebook un mesaj denigrator la adresa feministelor în care le acuza că nu ar fi reacţionat suficient în cazul fetei de la Galaţi plină de sânge, filmată în plină stradă.

Potrivit semnatarilor comunicatului, în aceeaşi ton, Bogdan Budeş, regizor de teatru şi traducător, posta pe Facebook în aceeaşi zi: “Unde sunteţi, băi, feministele lu’ ceapa mamii voastre? Mie îmi trec pe sub ochi cam toate viralele voastre de rahat. Dormiţi? Sau vă preocupă mai mult «marşul panaramelor», panarame ce sunteţi? Hai, steagu’ sus, drojderiţe ideologice!”.

Nu în ultimul rând, plângerea la CNCD se îndreaptă şi împotriva lui Dragoş Coste, arhitect şi fost membru USR Ilfov, care ”a comentat incidentul de la Galaţi în termeni jignitori, incitând la decredibilizarea cazului”.

Semnatarele plângerii atrag atenţia că mesajele hrănesc o cultură a urii şi a violenţei care afectează femeile în general”, au mai transmis organizaţiile semnatare.

Mesajul lui Pavel Șușară

Mesajul lui Bogdan Budeș

Mesajul lui Dragoș Coste

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22