Sute de magistrați au întrerupt lucrul ca protest la modificările anunțate pentru pensiile speciale

Redactia | 21.06.2023

Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv din Capitală, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat.

Pe aceeași temă

Magistrații vor activa doar în cazurile urgente, cum ar fi măsurile preventive sau cazurile civile cu minori.

Chiar dacă admit că pensia de serviciu nu ar trebui să fie mai mare decât îndemnizația lunară netă, magistrații susțin că jaloanele din PNRR asumate de Guvern nu trebuie să destabilizeze sistemul judiciar.

Judecătorii și procurorii susțin că vor protesta astfel până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților și cer un proces legislativ transparent prin care, citez, pe de o parte să fie înlăturate inechitățile existente, iar pe de altă parte, să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Curtea de Apel Bucureşti își va suspenda, de miercuri, aproape complet activitatea, în semn de protest față de proiectul reformei pensiilor.

Se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori şi măsuri asigurătorii.

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepţia câtorva tipuri de cazuri urgente, mult mai puţine decât urgenţele care ar fi continuat să fie judecate în vacanţă.

Magistrații de la CAB protestează faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor, anunţă Profit.ro.

Un alt punct votat în unanimitate a fost atacarea proiectului la Curtea Constituţională

Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii sunt printre puţinele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi.

Secţii întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană, conform news.ro

Protest și la Timișoara

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, a decis, de asemenea, că este necesară organizarea unei forme de protest față de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților și a modalității de adoptare a modificărilor lipsite de transparență și în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar.

În ceea ce privește forma de protest, procurorii prezenți la adunarea generală au decis, în unanimitate, suspendarea activității desfășurate în dosarele penale, cu excepția cauzelor urgente și suspendarea audiențelor.

Procurorii din Prahova, Buzău și Dâmbovița își suspendă activitatea

Procurorii din Prahova, Buzău și Dâmbovița intră și ei în grevă. Aceștia au anunțat, marți, că vor întrerupe activitatea atât în instanțe, dar și în cadrul dosarelor care nu au caracter de urgență.

Magistrații sunt nemulțumiți de modificările legislative privind unele drepturi ale procurorilor și judecătorilor.

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

„Lipsa transparenței puterii legislative și executive și lipsa de predictibilitate în ceea ce privește propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele egale, atât ale procurorilor, cât și ale cetățenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraților procurori. În cadrul Adunǎrii Generale a procurorilor s-a hotǎrât, ca mǎsurǎ de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, a activităților de urmǎrire penalǎ care nu au caracter de urgență, precum și participarea procurorilor doar în şedințele de judecatǎ care impun urgentǎ. De asemenea au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângǎ Tribunalele Buzǎu, Dâmbovita, Prahova şi Parchetelor de pe lângă judecătoriile Buzǎu, Râmnicu-Sǎrat, Pogoanele, Pǎtârlagele, Târgoviște, Gǎești, Pucioasa, Rǎcari, Moreni, Ploiesti, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil și Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, restrângerea activității de soluționare a dosarelor penale care nu au caracter de urgențǎ, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus mǎsuri preventive, precum şi participarea procurorilor doar în şedintele de judecatǎ care impun urgențǎ”, arată sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22